Accountantskantoor Wolting & Versteegh al 40 jaar aan de top

Accountantskantoor Wolting & Versteegh al 40 jaar aan de top

Bondige adviezen, altijd in klare taal gegoten, ook als de boodschap een keertje minder prettig is. Dat kenmerkt accountantskantoor Wolting & Versteegh in Heerlen dat deze maand de veertigste verjaardag viert. Klanten worden kennelijk aangetrokken door de aanpak die bewijst dat deskundigheid en ongedwongenheid perfect kunnen samengaan. Reden genoeg voor een interview met grondlegger Hans Wolting en mede-eigenaar Petra Pieters, die allebei wars zijn van het prediken van prietpraat. Vertrouwen, daar draait het om.

Wolting & Versteegh richt zich op financiële en administratieve dienstverlening aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, overheidsinstellingen en firma’s in de Euregio en zelfs het verre buitenland. Hans Wolting begon het kantoor in 1980 als eenmanszaak. Inmiddels werken er vijftien accountants en belastingadviseurs. Dat kon hij toen ook niet bevroeden, zegt hij met een brede glimlach. Alleen maar hopen wellicht. Samen met Petra Pieters en de rest van de medewerkers kijkt hij terug op een hectische periode. Tijd om over de organisatie van een jubileumfeest na te denken hebben ze niet gehad. “Er moest keihard gewerkt worden. En ach, dat feest komt nog wel. Dat loopt niet weg. We hebben nu andere prioriteiten.”

GEEN DROOGKLOTEN

Het is tekenend voor de nuchterheid die Hans Wolting en zijn medewerkers uitstralen. Sterker nog, sollicitanten bij het accountantskantoor worden er onder andere op geselecteerd. No nonsense, dat is heel belangrijk. Maar dat mag volgens hem niet worden verward met een gebrek aan humor. Integendeel. “Wie bij ons werkt heeft passie, is een beetje gek van het vak en kan goed met mensen overweg. Je moet lekker in je vel zitten en een stootje kunnen verdragen. Met droogkloten kunnen we hier niets.”

De accountants en belastingadviseurs van Wolting & Versteegh zijn zonder uitzondering specialisten in hun professie. De kerntaken zijn accountancy, fiscale advisering en begeleiding en administratieve dienstverlening. Het kantoor doet onder meer voor heel wat ondernemingen de loonadministratie. “Tot het laatste cijfertje achter de komma.” Verder geeft het accountantskantoor advies op het gebied van automatisering en organisatie en worden er geregeld seminars en workshops belegd voor ondernemers. De medewerkers worden in hun vakgebied voortdurend bijgeschoold. “Dat is nodig om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en de kwaliteit van onze dienstverlening op topniveau te houden”, zegt Petra Pieters. De studiekosten komen voor rekening van de werkgever. Hans Wolting: “Daar vragen we wel wat voor terug en dat is dynamiek en betrokkenheid. We werken hier tot we helemaal klaar zijn en we kijken niet op een uurtje meer of minder.” Volledige inzet is dus vereist. Plus de al eerder gememoreerde losse en informele omgangsvormen.

MAG IK KLANT WORDEN?

Richting klant is Wolting & Versteegh trouwens ook veeleisend. “We gaan niet zomaar met elke ondernemer in zee. Als accountantskantoor heb je een verantwoordelijkheid naar het maatschappelijk verkeer. Dus een bedrijf moet wel voldoen aan onze normen en waarden. Als ons iets niet bevalt, zeggen we dat gewoon. En als het niet verbetert, nemen we afscheid. Daar zijn we heel strikt in. Klanten noemen ons weleens lastig. Daar ben ik trots op”, zegt Hans Wolting.

Het kweken van spek op de ribben is heel belangrijk

TOEGANG TOT WERELDWIJD NETWERK

Hij kan trouwens ook kieskeurig zijn, want over klandizie heeft het kantoor bepaald niet te klagen. Daar komen ook steeds meer buitenlandse ondernemingen bij. Uit Duitsland en België, maar ook veel verder weg. Als enige accountantskantoor in Zuid-Limburg is Wolting & Versteegh aangesloten bij PrimeGlobal. Dat is een wereldwijd netwerk van onafhankelijke accountantskantoren waardoor de meest diverse vragen razendsnel kunnen worden beantwoord. “Of het nu bijvoorbeeld gaat om fiscale informatie, hulp bij het aanvragen van subsidie of het ondersteunen van een fusie – wij kunnen waar ook ter wereld altijd een lokale accountant of belastingadviseur inschakelen. Zelf worden we uiteraard ook met vragen benaderd. We hebben overal contacten.”

Dat Wolting & Versteegh zijn klanten koestert, bleek maar weer eens toen het coronavirus de economie platlegde. De steunmaatregelen voor bedrijven waren nog maar nauwelijks bekend gemaakt of het accountantskantoor informeerde alle klanten al persoonlijk over de financiële regelingen die voor hen van toepassing waren en hielp hen bij de aanvraag. “Ze hoefden alleen nog maar hun handtekening onder de aanvraag te zetten.”

Tot hun tevredenheid hebben Hans Wolting en Petra Pieters geconstateerd dat geen enkele klant door de coronacrisis zo hard is getroffen dat een faillissement dreigt. “Zonder onbescheiden te willen zijn, denk ik te mogen stellen dat we daar ook een beetje aan hebben bijgedragen. We hameren er altijd op geld achter de hand te houden. Het kweken van spek op de ribben is heel belangrijk. Dat is opnieuw bewezen”, aldus Hans Wolting.

Wolting & Versteegh mag dan wel internationaal aan de weg timmeren, het hart van het accountantskantoor ligt nog altijd in de Euregio. Dat blijkt onder meer uit de mede-organisatie van Business Culinair, dé dinnershow van het Zuiden en de sponsoring van een aantal voetbalclubs en schutterijen. “Afkomst verloochen je niet.”

!

FRANK SEUNTJENS

µ

JEAN-PIERRE GEUSENS