ACHTER HET STUUR

FRANK FAASSEN

MERCEDES S500

LEEFTIJD

61.

FUNCTIE

Eigenaar vijf McDonald’s-restaurants in Noord-Limburg.

RIJDT:

Mercedes S500 uit 2013, maar als je deze wagen ziet, denk je dat hij nieuw is.

HEILIGE KOE OF VERVOERSMIDDEL?

Heilige Koe. Absoluut. Auto’s zijn mijn hobby. Ik heb diverse modellen in een loods staan, mag er graag aan sleutelen, bezoek beurzen en verkoop wel eens een model. Daarbij heb ik steeds meer een passie voor Mercedes want zoals de Duitsers zeggen: Das beste oder nichts.

DIESEL, BENZINE, GAS OF ELEKTRISCH?

Benzine. Waarom? Ik twijfel of elektrisch echt de toekomst heeft. Natuurlijk zijn er fiscale voordelen, maar je kunt niet verder dan 350 kilometer rijden want dan moet de wagen weer aan de oplader. En dat duurt even. Met die Mercedes S500 ben ik nog in Oostenrijk op vakantie geweest. Bijna negenhonderd kilometer van huis, maar één keer tanken was voldoende.

AUTOMAAT OF SCHAKEL?

Automaat. Een meer relaxte manier van rijden bestaat niet.

HOE VAAK OP RIJEXAMEN GEWEEST?

Ik heb alle rijbewijzen in één keer gehaald, behalve de theorie bij mijn motorrijbewijs. Dat moest in twee keer.

KILOMETERS PER JAAR?

Ooit was dat wel 25.000 kilometer. De laatste tijd iets minder. Maar dan nog 20.000 kilometer per jaar.

SCHADEVRIJE JAREN?

Ik denk al dertig. Volgens mij ben ik ooit één keer aangereden, maar dat was niet mijn schuld. Ja, ik heb dus ook de maximale korting bij de verzekeringsmaatschappij.

AANTAL BEKEURINGEN PER JAAR?

Geen idee hoeveel, maar ik krijg ze zeker. Vooral op de Weselseweg in Venlo. Vlakbij één van de McDonald’s-restaurants. Daar rijd ik vaak. Een lange, stille weg en wie vijftig kilometer per uur rijdt, valt daar in slaap.

MEEST RECENTE VERKEERSOVERTREDING?

Dat zal dan ook wel op die Weselseweg zijn geweest. Volgens mij reed ik 58 kilometer. Dus 8 kilometer te hard. Dan heb je direct een bekeuring te pakken.

IK KOOP EEN AUTO OP BASIS VAN KLEUR, VORM OF FUNCTIONALITEIT?

Ik hou van kleuren. Tegenwoordig zie je bijna alleen maar grijs, zwart of wit. Ik ben een relaxte rijder en ga dus voor een automaat. Als het gaat om functionaliteit kom ik weer uit op Mercedes. Das beste oder nichts. Toen ik deze S-klasse kocht was die voorzien van de nieuwste snufjes en beste functionaliteit. Dat doet Mercedes altijd bij de duurdere modellen. Als ze succesvol zijn, passen die later ook toe in andere modellen.

EERSTE AUTO?

Een Opel Kadett uit 1968. Die was van mijn moeder geweest en ik heb die wagen nog steeds in mijn bezit. Dat heeft met emotie te maken. Ze verkocht die aan mij voor 500 gulden toen ik 18 was en slaagde voor het rijbewijs. Hij heeft nu lang stilgestaan, maar het is mijn doel om die auto zeker nog een keer volledig op te knappen.

MEEST LELIJKE AUTO?

De Mercedes G-klasse. Die is al bijna veertig jaar hetzelfde en lijkt nog steeds op een zeecontainer. Door die vorm heeft deze auto wel een cultstatus gekregen. Dat model is niet om aan te zien, maar ook niet te betalen. Ja, natuurlijk heb ik er ook één. In felgroen.

ALS IK DE LOTTO WIN, WORDT MIJN VOLGENDE AUTO EEN…?

Een Bugatti Chiron. Waarom? Vanwege zijn uitstraling en design. Maar die wagen kost 3,5 miljoen euro.

AUTO ALS KANTOOR?

Nee, voor mij zeker niet. Natuurlijk heb ik telefoon in de auto, maar zelfs die gebruik ik zo min mogelijk onder het rijden. Laat mij maar genieten onder het rijden.

MET DE AUTO OP VAKANTIE?

Zeker, zoals ik al zei: we zijn net terug van een vakantie uit Oostenrijk met de S500 en komende zomer gaan mijn vrouw en ik naar Italië met de Mercedes cabriolet. Dan is de reis ook onderdeel van de vakantie. Dus weg van de snelweg. Zien we een plaatsje dat ons bevalt, dan nemen we daar een hotel en blijven een paar dagen. Dat is voor mij genieten.

ANWB BELLEN OF ZELF BAND VERWISSELEN?

Zelf. Misschien heb ik niet alle kennis in huis, maar ik hobby zoveel met auto’s dat een band verwisselen ook wel lukt.

ERGERT ZICH OP DE WEG AAN?

Bumperklevers. Daar kan ik echt niet tegen. Als het te erg wordt, zet ik even het achterlicht aan. Daar schrikken de meesten nog van. Zij zijn de reden dat er files ontstaan en ongelukken gebeuren.

100, 120 OF 130 KM OP DE SNELWEGEN?

130. Met 100 val je in slaap.

MILIEUVIGNET VOOR STEDEN IS EEN GOED PLAN?

Persoonlijk vind ik het idioterie. Bijna iedere auto heeft inmiddels zo’n sticker. Gaan ze daar echt nog op controleren?

WIE RIJDT ER BETER: MAN OF VROUW?

Oei. Ik denk dat een vrouw onzekerder is, maar ze rijden wel voorzichtiger en dus veiliger. Maar vrouwen kunnen niet fileparkeren. Hahaha.

!

ROB BUCHHOLZ

µ

LAURENS EGGEN