Een balletje slaan geeft energie

De Business Club van golfbaan de Herkenbosche in het Midden-Limburgse Herkenbosch bestaat al drie decennia. Het is een van de grootste in Limburg met 120 bedrijven als lid. Wat in de beginjaren nog als exclusief werd ervaren, is tegenwoordig een veel meer geaccepteerd netwerkinstrument voor ondernemers en hun relaties.

Een balletje slaan geeft energie

De Business Club van golfbaan de Herkenbosche in het Midden-Limburgse Herkenbosch bestaat al drie decennia. Het is een van de grootste in Limburg met 120 bedrijven als lid. Wat in de beginjaren nog als exclusief werd ervaren, is tegenwoordig een veel meer geaccepteerd netwerkinstrument voor ondernemers en hun relaties.

Baanmanager Maurice Hermans ontvangt je met een hartelijkheid alsof je al jaren lid van de club bent. Hij is trots op de golfbaan, maar zeer zeker ook op de Business Club. “Sporten verbindt, net zoals netwerken. Als je die twee bij elkaar brengt ontstaat een perfecte mix. Als ondernemers hier komen golfen, wordt er misschien vijf minuten over zaken gepraat en de overige uren gaat het om het spel.”

Wim Daemen, directeur en eigenaar van Klaver Energie, met vestigingen in Tegelen en Den Bosch, kan dat beamen. Hij is sinds drie jaar lid van de Business Club in Herkenbosch. “Soms maak je een afspraak met een relatie om hier iets te bespreken, maar heel vaak wordt er dan tijdens het golfen niet over gepraat. Bij de laatste hole is het dan van ‘och we zouden toch nog praten over…’ Dan is het antwoord heel vaak: ‘Daar komen we wel uit, we gaan eerst putten’.”

HELE JAAR DOOR

Business Club de Herkenbosch organiseert jaarlijks 16 activiteiten. “We gaan zomer en winter door”, legt Hermans uit. “Doordat de banen op zandgrond liggen, kun je bijna altijd spelen. Als we per jaar de baan acht keer moeten sluiten vanwege de weersomstandigheden is dat veel. Wat we ook belangrijk vinden, is dat de leden altijd een gast mogen meenemen. Je moet het een keer ervaren hebben en dan ben je verkocht.”

Je speelt om te winnen, maar het fairplay-gehalte is enorm hoog

VERBAZING

Klaver Energie is een technisch kennisbureau dat in 2010 is opgericht. Het hele team bestaat uit acht personen en vaak worden specialisten voor specifieke opdrachten ingehuurd. “We zijn een intermediair op het gebied van energie”, zegt Daemen. “En dat betekent overigens niet dat we een partij zijn die alleen op zoek gaat naar de goedkoopste energieleverancier voor een bedrijf. Juist niet. Met onze technische expertise gaan we eerst op zoek naar waar energiebesparing valt te behalen in een gebouw. Vaak kun je daarmee de energienota al met 30% omlaag krijgen. We doen een energiescan en kijken tegelijk of er ook alternatieve methoden voor het opwekken van energie zijn. Daarnaast helpen wij met de realisatie van de besparingen en het zoeken naar passende subsidies. We maken zaken meetbaar aan de voor- en achterkant van het project. Hiermee kunnen we garanties die we vooraf geven ook aan het einde van het traject staven. Wij werken daarin samen met toonaangevende partners Het verbaast me iedere keer weer dat bedrijven hun energiecontracten klakkeloos jaar op jaar verlengen. Maar aan de andere kant, als je de expertise niet hebt, is verlengen natuurlijk de simpelste oplossing. ‘Dat is zo’n gedoe’, hoor ik dan vaak. Juist dat gedoe nemen wij uit handen. Dit doen we overigens ook voor de Herkenbosche.”

RESPECT NAAR ELKAAR

In het begin had Daemen ook het beeld dat golf iets is voor oudere dames en heren die gepensioneerd zijn. “Maar toen ik eenmaal in aanraking met golf kwam, was ik verkocht. Dit is zoveel fijner dan een zakenlunch. Je bent in de buitenlucht, bouwt een veel persoonlijkere relatie met je gast op en het verbindt enorm. Als ik zakelijk iemand spreek die ook golft, wordt al snel gezegd: ‘We moeten een keer een balletje slaan’. Ken je elkaar via het golfen, sta je vaak al met 1-0 voor. Daarnaast vind ik de omgang met elkaar in deze sport bijzonder prettig. Er is respect naar elkaar toe. Je speelt om te winnen, maar het fairplay-gehalte is enorm hoog.”

VAKANTIE

“Je speelt ook altijd een gelijke wedstrijd”, vult baanmanager Hermans aan. “Dat komt door de ‘handicap’ die je hebt. Hiermee wordt je speelsterkte mee uitgedrukt. Hoe hoger je handicap, hoe meer slagen je over een hole mag doen. Hierdoor zou je dus in principe van een professional kunnen winnen. Als je bij tennis niet de grootste talenten hebt, zul je iedere keer verliezen en dan is het plezier ook snel verdwenen. Wat ook heerlijk is, is dat als je golft je nergens anders aan denkt, je neemt even afstand van alles, concentratie op het balletje. Na afloop een hapje eten en je hebt het gevoel dat je met vakantie bent.

!

MAURICE VAN DER LINDEN

µ

LAURENS EGGEN