KONINKLIJK

‘t Zwaantje: eerste Limburgse horecabedrijf met predicaat Hofleverancier

Herberg Restaurant ’t Zwaantje is gevestigd in Mook, in de kop van Noord-Limburg. Sinds 2008 is dit horecabedrijf in het bezit van het predicaat Hofleverancier. Een bijzondere waardering waar eigenaar Richard Meeussen trots op is. Hij vertelt over de historie van dit familiebedrijf, de bijzondere locatie en het bezoek van voormalig Koningin Juliana.

Al 137 jaar is ’t Zwaantje op deze plek gevestigd. Precies op de grens van Limburg en Gelderland in een bosrijke omgeving. “De zaak is gevestigd op een heuvel,” zo begint Meeussen zijn verhaal. “Dat heeft met het verleden te maken. Aan het einde van de 19e eeuw kwamen mensen hier met paard en wagen om water uit een put te halen. Bij mijn overgrootmoeder dronken ze tijdens het wachten een borreltje. Misschien gaat de historie nog wel verder terug, maar die eerste verhalen dateren uit 1887. Dat beschouwen wij dus als de start van dit familiebedrijf.”

Je wordt als bedrijf van voor tot achter doorgelicht

JONG IN HET BEDRIJF GESTAPT

Zelf stapte hij in 1987 op 17-jarige leeftijd al in het bedrijf. Waarom zo jong? “Mijn vader werd ziek. Het was de bedoeling dat ik op termijn de zaak van mijn ouders zou overnemen, maar na de Hotelschool zou ik nog de opleiding Hotelmanagement volgen en eventueel tijdelijk in het buitenland werkervaring gaan opdoen. Door de ziekte van pa liep het anders.” In de 33 jaar dat Meeussen nu de leiding heeft, onderging ’t Zwaantje een enorme groei en uitbreiding. “De zalen, hotelkamers, het terras; veel aspecten die ons bedrijf nu zo sterk maken, heb ik in gang gezet. Logische keuzes waar de moderne tijd om vroeg. Je moet meegaan om voor gasten interessant te blijven. Natuurlijk blijft de bijzondere locatie een essentieel onderdeel van onze kracht, maar alleen een restaurantfunctie was in deze tijd denk ik niet voldoende geweest. Inmiddels is dit een bedrijf met 22 fte. Dat geeft een goed beeld van de omvang van deze zaak.”

NATUURRIJKE OMGEVING

De historische en natuurrijke omgeving vormt volgens Meeussen een essentieel onderdeel van kracht van ’t Zwaantje. “We spreken een brede doelgroep aan. Wandelaars, fietsers, mountainbikers, gezinnen, de zakelijke klant, maar ook gasten die vooral komen voor onze culinaire gerechten.” ’t Zwaantje is dus meer dan louter een restaurant. “We beschikken over vier hotelkamers, diverse zalen voor feesten en partijen, een royaal terras en gasten kunnen tevens gebruik maken van de bungalows van Bungalowpark Meeussen.” Meeussen weet dat niet iedereen in de provincie, Mook en omgeving als Limburgs grondgebied ziet, maar volgens hem is dat toch wel degelijk het geval. “Ik voel mij 100 procent Limburger en dit familiebedrijf is echt Limburgs.”

Bij mijn overgrootmoeder dronken ze tijdens het wachten een borreltje

PREDICAAT HOFLEVERANCIER

Sinds 2008 draagt ’t Zwaantje dus het predicaat Hofleverancier. Hoe is die aanvraag tot stand gekomen? “Een oom heeft dat in de beginfase in gang gezet. Zelf ben ik pas in een later stadium bij dit plan betrokken geraakt. Het is een aanvraag die in eerste loopt via de gemeente en burgemeester en dan via de gouverneur (commissaris van de Koning; red.) bij drie verschillende ministeries terechtkomt: Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken. En ja het klopt echt: je wordt als bedrijf van voor tot achter doorgelicht. Het hele traject duurt zeker een jaar. Ze willen niet alleen cijfers zien zoals omzet en eigen vermogen, maar je moet vooral heel veel vragenlijsten invullen. Het is echt enorm strikt en streng, maar dat is begrijpelijk. Het gaat om goed gedrag in de breedste zin van het woord. Wij waren in 2008 de eerste horecazaak in Limburg die dit predicaat kreeg toegewezen en hebben dat met een bescheiden feestje zeker gevierd. Vanzelfsprekend waren we daar enorm trots op. Volgens mij zijn het er inmiddels drie.”

KONINGIN JULIANA

Dat ’t Zwaantje het Koninklijke predicaat Hofleverancier kreeg toegewezen was volgens Meeussen om meerdere reden bijzonder. Zeker omdat de voormalige Koningin Juliana samen met haar goede vriendin Majoor Alida Bosshardt in het verleden vaker te gast waren in herberg. “Dat was in de jaren dat mijn opa en oma nog de leiding over de zaak hadden. Veel details weet ik eigenlijk niet. Maar Juliana wandelde graag en hield van de natuur. Daar was de omgeving van Mook bijzonder geschikt voor. Na de wandeling genoten ze hier dan in alle rust van een drankje of een maaltijd.” En dan de toekomst? Staat de volgende generatie klaar? “Dat durf ik nog niet zeker te zeggen. Ik heb twee zonen en een dochter, maar we laten ze volledig vrij in hun studiekeuzes. Ze helpen in hun vrije tijd zeker mee, maar ik dwing ze nergens toe. Het kan nog alle kanten op. Ja natuurlijk voel ik ergens enige druk vanuit het verleden omdat dit familiebedrijf al zo lang bestaat. Ik hoop dat het zich blijft voortzetten. Maar zekerheid is er op dit moment niet.”

!

ROB BUCHHOLZ

µ

LAURENS EGGEN

!

ROB BUCHHOLZ

µ

LAURENS EGGEN