ACHTER HET STUUR

RIET QUADEN

BMW 118i SPORT

LEEFTIJD

70 jaar

FUNCTIE

Makelaar.

RIJDT:

Altijd BMW. Nu een BMW 118i Sport uit 2017. Ik heb echt een BMW-tic. Deze rijdt zo lekker en in de zomer kan heerlijk de kap open.

HEILIGE KOE OF VERVOERSMIDDEL?

Beide. Ik ben heel zuinig op mijn auto. Als er een krasje op zit wordt de auto meteen overgespoten. Een maand of drie geleden was mijn partner langs een struik gereden en zaten er een paar kleine krasjes op de zijkant. Ik heb de auto helemaal opnieuw laten spuiten. Ook mijn man was altijd zuinig op zijn auto, net zo zuinig als op een huis. Ik heb de auto elke dag nodig.

DIESEL, BENZINE, GAS OF ELEKTRISCH?

Benzine.

AUTOMAAT OF SCHAKEL?

Automaat. Als kind ben ik met mijn hand in een stuk glas gevallen. Daardoor zijn een paar pezen stuk en kan ik mijn rechterhand niet goed meer gebruiken. Met een automaat hoef ik met de pook niks te doen. Ook ben ik blij dat ik tegenwoordig geen autosleutel meer hoef, want die krijg ik moeilijk in het contact.

HOE VAAK OP RIJEXAMEN GEWEEST?

Ik ben in één keer geslaagd, na achttien lessen. Ik was achttien jaar. Mijn kleinkinderen hebben nu al met zeventien jaar een rijbewijs en dat worden dus straks mijn chauffeurs.

KILOMETERS PER JAAR?

Ondanks dat ik hele dagen in de auto zit, rij ik maar 35.000 km per jaar, omdat ik alleen maar kleine stukken afleg. Ik rij door de hele punt van Zuid-Limburg tot aan Roermond. Overigens, die nieuwe randweg rondom Heerlen is goud waard.

SCHADEVRIJE JAREN?

Ik heb één keer een botsing gehad. In een nieuwe BMW Z3, die was toen net uit. Ik stond stil op de Bernhardlaan in Sittard toen iemand op mijn botste, ik sloeg over de kop. Ik heb toen echt geluk gehad dat in deze auto een versterkte koepel zat. Maar dat is al meer dan vijftien jaar geleden.

EERSTE AUTO?

Weinig. Hoewel ik ‘Schumi’ genoemd wordt in het dorp. Ik rij altijd heel hard.

MEEST RECENTE VERKEERSOVERTREDING?

Vorig jaar heb ik een parkeerbon gehad. Verder kan ik het me niet herinneren.

IK KOOP EEN AUTO OP BASIS VAN KLEUR, VORM OF FUNCTIONALITEIT?

Op het merk, de kleur interesseert me niet. Wat gangbaar en mooi is. Nu heb ik een blauwe, maar in het verleden heb ik heel veel zilverkleurige BMW’s gehad.

EERSTE AUTO?

Een Mini Cooper. Voor vijftig gulden gekocht van een klant in het hotel van mijn schoonouders. Ik ben ermee naar huis gereden en toen deed hij het al niet meer. Kon meteen de schroothoop op.

MEEST LELIJKE AUTO?

Ik heb nooit een lelijke auto gehad. Ik was altijd trots op mijn auto en dat ik me die zo jong al kon permitteren. Ik heb alleen maar chique auto’s gehad. Ik kan ook geen lelijke auto verzinnen.

ALS IK DE LOTTO WIN, WORDT MIJN VOLGENDE AUTO EEN…?

BMW X1, vanwege zijn hoge zit, grote vensters en veel plek. Ik blijf trouw aan BMW.

MET DE AUTO OP VAKANTIE?

Doen we weinig. We gaan meestal vliegen, omdat we altijd maar kort op vakantie gaan. We vliegen vaak Max Verstappen na. Zo zijn we al vaak in Abu Dhabi geweest. Ook gaan we vaak naar Ibiza. Daar ben je met het vliegtuig in twee uurtjes. Met mijn vorige man reed ik vaak naar Zuid-Frankrijk. Dat heb ik ook een keer met mijn huidige partner gedaan, toen onze nieuwe BMW ingereden moest worden. Ik heb hem alles laten zien waar wij vroeger ook kwamen; 4000 kilometer in totaal.

AUTO ALS KANTOOR?

Ja.

ANWB BELLEN OF ZELF BAND VERWISSELEN?

Dat heb ik nog nooit gedaan. Dan roep ik de hulp van mijn zoon in of ik rij naar de garage in Sittard. Ik doe zelf niks aan de auto.

ERGERT ZICH OP DE WEG AAN?

Te druk. Soms staan we uren in de file. En ik erger me aan mensen die niet handsfree bellen. Laatst dacht ik dat iemand bezopen achter het stuur zat, hij ging van links naar rechts, bijna de berm in. Wat bleek: hij zat te bellen.

100, 120 OF 130 KM OP DE SNELWEGEN?

130 kilometer.

MILIEUVIGNET VOOR STEDEN IS EEN GOED PLAN?

Ja, absoluut.

WIE RIJDT ER BETER: MAN OF VROUW?

De vrouw. Wij zijn veel voorzichter, kijken beter naar rechts en links. De man is eigenwijs in het verkeer. Ik mocht vroeger weleens vooroprijden bij de wielerkoers door Sittard. Ik zie nog zo de beelden van de NOS voor me: kom ik daar met mijn wagen over de finish. Dat was mooi. Ook op de wielerbaan in Geleen heb ik wel eens gereden. Dat ging wel hard, ik dacht: de wagen kiept zo dadelijk om.

!

GABI DE GRAAF-WEERTS

µ

ANNE LEFÈVRE