BRONSGROEN EIKENHOUT

Op podcastvakantie in Limburg

Het begon als een grap. Later als ik groot ben, wil ik wonen in het Limburgse heuvelland. Nu, anno 2020, woont de Amsterdamse podcastmaker Martje Schoemaker al een jaar in het kleine Wijnandsrade. Met aan de overkant een kasteel, aan de achterkant de heuvels en in de kelder haar eigen Castle View Studio. “Ik woon hier op vakantie.”

Op podcastvakantie in Limburg

Het begon als een grap. Later als ik groot ben, wil ik wonen in het Limburgse heuvelland. Nu, anno 2020, woont de Amsterdamse podcastmaker Martje Schoemaker al een jaar in het kleine Wijnandsrade. Met aan de overkant een kasteel, aan de achterkant de heuvels en in de kelder haar eigen Castle View Studio. “Ik woon hier op vakantie.”

Raar. Toen de Amsterdamse Martje Schoemaker het Limburgse dorp ontdekte, kon ze haar lachen niet inhouden. Ze zou en moest er gaan wonen. Want wie wil dat nou niet, wonen in Raar? De regio kende ze al. Haar goede vrienden Annigje en Alexander Luns verhuisden 21 jaar geleden naar het nabijgelegen Houthem-Sint Gerlach. Schoemaker kwam er regelmatig op bezoek. Ging het stel op vakantie, dan paste zij op het huis. Het beviel haar zo goed dat er langzaam een grappige gedachte ontstond: later als ze groot was, ging ze in het Limburgse heuvelland wonen.

BNR NIEUWSRADIO

Eén keer per jaar doorzocht ze Funda op woningen in Raar. Voor de grap. Kreeg ze een serieuze suggestie, dan ging ze stiekem toch kijken. Het eerste huis was geen succes. Het tweede voorstel van Funda evenmin, maar bij de derde suggestie was het raak. Een woning iets meer naar het oosten, pal tegenover Kasteel Wijnandsrade. Een droomlocatie. Maar wat wilde ze hier dan gaan doen? Hoe zou ze het hier financieel voor elkaar gaan krijgen? Na uitvoerig onderzoek bleken er voor Schoemaker en haar vijftien jaar radio-ervaring, waarvan zeven bij BNR Nieuwsradio, genoeg kansen te liggen. De grootste mogelijkheid: het in huis bouwen van een eigen audiostudio - iets waar ze als vijftienjarig meisje al van droomde. De studio kreeg een toepasselijke naam: Castle View Studio. In april 2019 maakte Schoemaker definitief de overstap van de hoofdstad naar Wijnandsrade. Een opvallende verhuizing, zeker voor een geboren en getogen Amsterdamse. “Ik hou van Amsterdam en ik had er een ontzettend leuk appartement, maar veel van de stad voelde niet meer als mijn stad. Voor mijn gevoel had ik er alles gedaan wat ik kon doen. Ik wilde iets anders. Meer ruimte voor mezelf.”

PODCASTMISSIE

Die ruimte heeft ze in Zuid-Limburg gevonden. De ruimte om zichzelf te ontwikkelen, maar ook om iets nieuws te beginnen. “Daar waar de markt in Amsterdam vrij verzadigd is, kan je hier iets opbouwen. In Amsterdam zijn er bijvoorbeeld twintig commerciële podcastmakers. Hier ben ik, voor zover ik weet, de enige.” Dat laatste is niet zonder reden. Schoemaker merkt dat Limburgers zich nog nauwelijks bewust zijn van de kracht van een podcast, en al helemaal niet van een commerciële podcast. “Er zijn geen regels voor een podcast. Het is wat jíj wil en wat jíj handig vindt. Je kan de breedte in, de diepte in en het aankleden met geluidsfragmenten, zolang je maar rekening houdt met de beperkte spanningsboog van de luisteraar. “Een commerciële podcast is weer een vak apart. Dat is meer een marketing- en communicatiemiddel met de magie van storytelling. Er bestaan in Limburg wel podcasts, maar geen die gericht zijn op bedrijven en campagnes.” Om dat verschil uit te leggen, gaat Schoemaker op een soort podcastmissie. Ze organiseert spreekuren in bibliotheken, introduceert leerlingen van Agora in Roermond in de wereld van podcasts, geeft voorlichtingen bij bedrijven en leent haar studio uit aan organisaties en stichtingen die bij het produceren van een podcast gebruik willen maken van de juiste faciliteiten. Zijn ze klaar, dan krijgen ze een afgerond audiobestand en advies over de distributie.

LIMBURGERING

Schoemaker kreeg bij haar vertrek uit het noorden één tip mee: neem contact op met ondernemer Bart Temme. “Want die kent iedereen. Als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. En zijn woorden waren: jullie moeten met deze vrouw gaan praten. Toen is het balletje gaan rollen.” De lijst met opdrachtgevers is een jaar later al goed gevuld. Schoemaker werkt onder andere voor L1 en de gemeente Eijsden-Margraten, maakt luister(wandel)sprookjes voor Stichting Wanderlöss en ze verzorgt sinds kort de marketingcommunicatie voor Cubiss Limburg. Daarnaast loopt er nog een aantal projecten in het noorden. Het grootste verschil tussen wonen en werken in Holland en in Limburg? “Men is hier bescheiden, maar ook veel Bourgondischer. Je gaat hier sneller een pilsje drinken en een hapje eten. De sociale omgang is gemoedelijker en gemakkelijker.”

VERLOREN BESEF

Aan die sociale omgang draagt Schoemaker haar steentje bij. Sterker nog, haar enthousiasme over haar nieuwe thuis wekt bij de mensen om haar heen een verloren besef op. “Ik word blij van Zuid-Limburg. Ik woon hier écht op vakantie. En omdat ik er zo enthousiast over praat, worden de mensen die hier al lang wonen ook opnieuw enthousiast. Zij zijn vergeten hoe leuk en mooi het hier is.” Schoemaker weet waar ze over praat. Vriendinnen noemen haar een explorer: in een jaar tijd heeft ze volgens hen meer van de provincie ontdekt dan het gros van de mensen die hier al heel hun leven wonen. “Dat is gewoon mijn manier van ontdekken. Mijn Limburgering.”

Ik woon hier op vakantie

!

JEFFREY STEIJNS

µ

ARNAUD NILWIK