BUITEN KANTOORUREN

Het mooiste kantoor? Het bos natuurlijk!

Het bos als kantoor, in de vrije natuur. Kan het mooier? Niet volgens Roel Baars. In de wintermaanden sleept hij met zijn trekpaarden gesneuvelde en zieke bomen uit de bossen, in de zomer teelt hij in hun moestuin in Cadier en Keer op zo natuurlijk mogelijke wijze groenten voor onder meer restaurants. Daarnaast is hij nog werkzaam bij verspaningsbedrijf FreroTech dat hij ooit mede oprichtte. “De fijnste werkplek is buiten.”

Na het vervullen van zijn militaire dienstplicht volgde Roel Baars zijn hart: hij ging in de leer bij een dorpssmid in Geulle. “Vooral omdat ik hoefsmid wilde worden”, vertelt hij aan de keukentafel van zijn woning in Cadier en Keer waar hij woont met zijn vrouw en hun twee dochters. “Ik ben opgegroeid tussen de paarden en toevallig lag ik in dienst met een jongen op de kamer die mooie verhalen vertelde over de trekpaarden van zijn vader. Dát wilde

SCHRIKBEELD

In Geulle leerde Roel het vak, maar het zou nog bijna dertig jaar duren voordat hij echt met trekpaarden aan de slag kon. “Bij de smid ben ik breed opgeleid. Paarden beslaan ja, maar ook siersmeedwerk en gereedschap uitsmeden. Een mooi en lichamelijk zwaar vak. Toen ik begin jaren negentig net voor mezelf hier in Cadier en Keer begonnen was, kreeg ik last van mijn rug. Zo erg dat het GAK me wilde afkeuren. Daar had ik dus echt geen zin in. Afgekeurd. Met 30 achter de geraniums. Een schrikbeeld.” Roel, opgegroeid in Maastricht, liet zich aan de vroegere Maurits-vakschool in Geleen omscholen tot fijnmechanieker en ging vervolgens aan de slag als bankwerker en frezer. Acht jaar hield hij het vol bij een baas. Totdat hij met een collega, Freek Sensen, besloot om een eigen bedrijf te beginnen. “Ik had eenmaal geroken aan het ondernemerschap en eigenlijk had ik geen zin meer om voor een baas te werken. Ook omdat het bedrijf waar we toen werkten niet wilde investeren in vooruitgang. Het was de tijd waarin de automatisering op gang kwam. Er kwamen computergestuurde bewerkingsmachines op de markt met veel meer mogelijkheden. Daar lag de toekomst. Eigenlijk in een, weloverwogen, opwelling hebben we ontslag genomen en zijn gestart met ons eigen bedrijf, FreroTech. Net vóór de aanslagen op 9/11, ik weet het nog goed.”

STARTKAPITAAL

Geen gemakkelijke periode om te starten. “Een onzekere tijd ja. De banken waren huiverig om ons geld te lenen voor machines en zie maar eens klanten te vinden als je niet direct kunt leveren. We hadden goede ideeën, we wisten wat we konden, hadden voldoende kennis en ervaring opgebouwd. Alleen startkapitaal was wel even een probleem. Uiteindelijk is het toch gelukt. We hebben al ons spaargeld opgenomen, de familie heeft geholpen en zo konden we toch FreroTech oprichten. Vanaf dag één hebben we goed gedraaid. Omdat we iets konden wat anderen niet konden. We hadden namelijk 3-assige en 5-assige machines aangeschaft waarmee tamelijk ingewikkelde componenten gemaakt konden worden. Complexe onderdelen voor machines bijvoorbeeld en matrijzen en mallen bijvoorbeeld voor toeleveranciers van de automotive in deze regio. In die tijd had bijna niemand dergelijke machines met vijf assen, nu is dat heel gewoon in de verspaning.”

Een vrouwelijke boswachter, Niki, heeft me over de streep getrokken

TROTS

FreroTech, gevestigd op Business Park Stein in Elsloo, groeide uit tot een solide toeleverancier van de fijnmechanische industrie en als matrijzenmaker voor onder meer de verpakkingsindustrie. De mallen voor bijvoorbeeld de kunststof verpakkingsbakjes van vlees, fruit en groenten worden in Elsloo ontworpen en geproduceerd, en wereldwijd geleverd. Een bedrijf met gemiddeld tien gemotiveerde specialisten op de loonlijst. Financieel gezond. Om trots op te zijn, erkent Roel direct. Maar toch bleef er iets knagen, iets kriebelen. “Die paarden dus”, lacht hij. “Daar wilde ik echt iets mee. Een vrouwelijke boswachter van Staatsbosbeheer, Niki, heeft me over de streep getrokken. Zij vertelde dat ze iemand zocht met trekpaarden om te helpen bij het bosonderhoud. Het is veel natuurvriendelijker om dode en zieke bomen met paardenkracht in plaats van zware machines en tractoren uit de bossen te halen. Beter voor de bodem en beter voor de flora en fauna. Dat leek me wel wat.”

COMBINATIE

Roel ging in conclaaf met zijn compagnon, droeg zijn aandelen in FreroTech over en startte in 2016 als zzp’er voor Staatsbosbeheer en andere natuurorganisaties zoals het IKL en het Limburgs Landschap. In combinatie met drie dagen per week werken voor FreroTech. “Een ideale combinatie. Ik was de metaal nog lang niet moe, maar wilde ook meer buiten zijn. Werken in de natuur, met paarden. Vraag me niet waarom, dat zit gewoon in mij.” In de winter krijgt Roel het werk amper af. Hij is zo’n beetje de enige in het zuiden die professioneel trekpaarden beschikbaar heeft en ook nog eens goed kan omgaan met de kettingzaag. In de zomer echter ligt het onderhoud in de bossen stil. “Tja, tijd dus voor nog maar een bedrijfje. Afgelopen jaar hebben we een stuk weiland moestuinrijp gemaakt, deze zomer gaan we oogsten. Duurzaam gekweekte groenten, te koop voor restaurants en particulieren. Er is veel vraag naar duurzame groenten uit eigen streek. Daar spelen we op in. En het betekent dat ik er weer een kantoor in de buitenlucht bij heb. Heerlijk. En dat samen met onze oudste dochter Inge. Ze heeft groene vingers en een diploma van de HAS op zak. En weet je wat zo mooi is aan die tuin? De grond bewerken we met de trekpaarden. Heel duurzaam. Echt van deze tijd.”

!

JOS CORTENRAAD

µ

JOHANNES TIMMERMANS