Een netwerkevenement van de buitencategorie

De philharmonie zuidnederland organiseert dit jaar alweer voor de vijfde keer het netwerkevent Leading the South. Dit keer gebeurt dat in samenwerking met MECC Maastricht dat op donderdag 1 oktober ook onderdak biedt aan het evenement. Bovendien koppelt het MECC zijn eigen businessmeeting Limburg Leads aan deze lustrumeditie waar de top van het bedrijfsleven, overheid en kennis- en cultuurinstellingen in met name Limburg en Brabant elkaar ontmoet. Intendant en bestuurder Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland verheugt zich al enorm op het concert, de prikkelende spreekbeurten en het gastronomische diner die Leading the South extra cachet geven. “Het duurt nog even, maar de voorbereidingen zijn in volle gang.”

Hij heeft een jaloersmakend mooie werkplek. Vanuit zijn kantoor in het Theater aan het Vrijthof kijkt hij uit op een indrukwekkende verzameling gevels, daken, torens en binnenplaatsjes van het eeuwenoude centrum van Maastricht. “Ja, ik voel me elke dag bevoorrecht”, zegt Stefan Rosu (Osnabrück, 1960). Hij is sinds 2013 zowel artistiek als zakelijk leider van de philharmonie zuidnederland. “Ik ben de dirigent zonder baton.”

GEDWONGEN HUWELIJK

Rosu kreeg de dubbelfunctie kort nadat het Limburgs Symfonie Orkest en het Brabants Orkest noodgedwongen hadden moeten fuseren omdat subsidies wegvielen. “Die samensmelting is inderdaad niet bepaald van harte gegaan”, herinnert Rosu zich nog als de dag van gisteren. “Het werd een gedwongen huwelijk genoemd. Nu hoor je die uitdrukking gelukkig nooit meer. Het begin was moeilijk, maar opeens manifesteerde zich toch een dynamiek waardoor er een eenheid ontstond. Daarna ging het alleen maar beter en werd het niveau hoger en hoger.” Hij lacht. “Bij mijn aanstelling werd letterlijk tegen me gezegd: ‘Maak er wat van’”. Dat is hem in elk geval gelukt, zullen vriend en vijand moeten toegeven. Inmiddels staat de philharmonie zuidnederland als een huis en vertoont de agenda weinig lege plekken. En bij al die activiteiten gaat het al lang niet meer alleen om traditionele concerten. Onder leiding van Stefan Rosu wordt behalve het culturele en educatieve ook het zakelijke pad bewandeld. “Onze traditionele doelgroep is het concertpubliek. Maar wij willen midden in de samenleving staan. Daar hoort het bedrijfsleven ook bij. Wij kunnen elkaar inspireren en van elkaar leren. Het wordt weleens vergeten, maar het bedrijfsleven is een belangrijke aanjager van de cultuur. We hebben veel meer gemeen dan vaak wordt gedacht We zoeken bijvoorbeeld allemaal naar manieren om producten te verbeteren en te vernieuwen.”

De klassieke sponsoring is verdwenen. Mensen gaan tegenwoordig liever met vrienden

FINANCIËLE SUPERSTER

Leading the South heeft dat ondertussen wel bewezen, zegt hij. Dat was van meet af aan een doorslaand succes. “De klassieke sponsoring is verdwenen. Vroeger kochten bedrijven kaartjes voor een concert om zakenrelaties mee te nemen, Maar mensen gaan tegenwoordig liever met vrienden, ze kiezen voor quality time.” Dit jaar is het thema: where business meets passion. Het dekt volgens Rosu perfect de lading. “We willen als orkest een culturele ambassadeur zijn, de ziel van mensen in Zuid-Nederland en de Euregio raken, maar bovenal verbinden. ”Hij verwacht in het MECC op 1 oktober veel gasten die graag bereid zijn voor een stoel 295 euro neer te tellen. Als gastspreker is voor deze editie Roger Dassen gestrikt. Hij is onder andere financieel directeur van chipmachinemaker ASML, commissaris van de Nederlandsche Bank, voorzitter van de Raad van Toezicht van UMC+ en professor auditing aan de Universiteit Amsterdam. Stefan Rosu betitelt hem als een ‘superster in de financiële wereld’. Verder is er een panel samengesteld dat bestaat uit rector magnificus Rianne Letschert van de Universiteit Maastricht, algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV en development manager Nienke van der Wal van de Nederlandse Dansdagen. Uiteraard levert ook philharmonie zuidnederland zelf een bijdrage aan het evenement. Het gaat om een hartstochtelijk en wervelend dansconcert met de titel Heartbeat, in samenwerking met Sally Dansgezelschap Maastricht. “Dat wordt een grote verrassing. Het is eigenlijk een voorstelling, gemaakt voor jeugd van 11 tot en met 13 jaar. Maar Heartbeat is zo bijzonder dat we het volwassenen niet willen onthouden. Het orkest danst namelijk mee en dat zie je niet zo vaak.”

TWEE MICHELINSTERREN

Leading the South wordt afgesloten met een gastronomisch meergangendiner. Speciaal voor de jubileumeditie is chef-kok Edwin Vinke ingehuurd, die in restaurant De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat twee Michelinsterren bij elkaar kookte. Samen met Ria Joosten Catering & Evenementen uit Neer zorgt hij voor de culinaire invulling van de avond. Stefan Rosu heeft er nu al zin in: “Ik durf gerust te stellen dat het weer een netwerkevent van de buitencategorie gaat worden.

!

FRANK SEUNTJENS

µ

JOHANNES TIMMERMANS