Een woning waar je energie van krijgt

Sinds anderhalf jaar wonen Aida en Nermin Bihorac samen met hun kinderen Emir en Ermina in een koopwoning in het Midden-Limburgse Melick. Bij de Rabobank kregen ze niet alleen een hypotheek, maar ook het advies en de ondersteuning om duurzame maatregelen te treffen met een zogeheten Energie-bespaarbudget.

17 juli 2018 was een bijzondere dag voor Aida en Nermin Bihorac en hun zoon Emir van toen twaalf jaar oud. Hun dochtertje Ermina, inmiddels vijftien maanden, was nog niet geboren. “Op die dag hebben we ons huis gekocht én zijn we getrouwd.”. Je kunt dus gerust stellen dat ons leven sindsdien behoorlijk is veranderd”, lacht Aida. “Mijn man en zoon waren verkocht toen ze dit huis zagen. Op zoek naar een financiële oplossing die ons goed paste, hebben we heel wat adviseurs bezocht. Bij de Rabobank werden we het fijnste begeleid. Samen met financieel adviseur Sylvia Kuijpers hebben we een overzicht gemaakt van alle kosten en onze uitgaven. Op deze manier konden we precies zien wat we kwijt zouden zijn aan maandlasten als we zouden kopen. Toen wisten we zeker dat we voor koop moesten gaan”, aldus Aida. “We kregen ook het advies om duurzame maatregelen te treffen en daarvoor een Energiebespaarbudget op te nemen. Daardoor hoefden we niet op stel en sprong beslissingen te nemen. Wel hebben we meteen overal het enkel glas vervangen door HR++-glas en een duurzame cv-ketel geplaatst. En nu zijn we ruim een jaar verder en gaan we op advies van GreenHome spouwmuurisolatie aanbrengen. Daar verwachten we nog meer wooncomfort en vooral ook een daling van de energierekening van. GreenHome wees ons ook op een zonnepanelenproject dat in onze regio wordt opgezet. Die stap maakt het groene plaatje voor ons straks compleet. Dan hebben we het energielabel van ons huis verbeterd van D naar B.”

DUURZAME MAATREGELEN FINANCIEREN

De ambitie om dromen van klanten waar te maken, staat bij de Rabobank op de eerste plaats. Tegelijk is er de ambitie om een bijdrage te leveren aan een beter milieu en een vitale woon- en leefomgeving. In een hypotheekadvies komen beide ambities samen. Wij willenpotentiële kopers inzicht geven in hun mogelijkheden, zodat zij een verantwoorde keuze kunnen maken. Voor nu en de toekomst. Daarom kijken we naar heel veel zaken die invloed hebben op de betaalbaarheid van een huis. We houden niet alleen rekening met de aankoopprijs, maar ook met bijkomende kosten voor bijvoorbeeld energie en wensen om de woning aan te passen. Er bestaan verschillende mogelijkheden om duurzame maatregelen te financieren. Zo is het toegestaan om 106% van de waarde van de woning te lenen; de extra 6% is voor energiebesparende maatregelen. Bij de Rabobank kun je bij je hypotheek ook een groendepot openen voor energiebesparende maatregelen. Veel klanten maken gebruik van deze mogelijkheden om van hun droomhuis meteen een duurzaam en energievriendelijk huis te maken. Voor échte duurzame bouwers is de RABO Groenhypotheek een gunstige optie. Bij deze hypotheek krijg je bij een rentevaste periode van 10 jaar 0,5% korting op de toch al lage hypotheekrente. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je echter niet alleen energieneutraal maar ook met zeer duurzame materialen bouwen”, aldus financieel adviseur Sylvia Kuijpers.

Ook ontdekken wat Rabobank voor je kan betekenen op het gebied van (duurzaam) wonen? Lees verder op: www.rabobank.nl/limburg