Restaurant met een goed doel

Een goed concept bedenken en uitwerken is één ding. Minstens zo belangrijk is het zoeken naar een naam die de lading dekt. Lukt je dat, dan ligt de spreekwoordelijke weg naar succes voor je open. Het verhaal achter een bijzondere eetgelegenheid in onze Limburgse hoofdstad doet je als lezer ongetwijfeld watertanden.

Maar laten we beginnen met het idee. Dat is in 2016 het openen van een Syrisch restaurant in hartje Maastricht. De bedenkers zijn drie leden van Rotary Maastricht-Geuldal: Paul Janssen, Gerry Been en Pieter Kromwijk. “De achterliggende gedachte was Syrische vluchtelingen-statushouders de mogelijkheid te bieden om in de Limburgse hoofdstad een eigen bestaan op te bouwen. Maar ook om de integratie burgers bevorderen”, vertelt Janssen.

ZEVEN POORTEN

Het vinden van een geschikte naam bleek gelukkig minder moeilijk dan gedacht. “Die moest vanzelfsprekend een link hebben Syrië. Uiteindelijk kozen we voor Bab Tomas, een samengestelde naam”, legt Janssen uit. “Bab Tuma is één van de zeven poorten van in de historische stadsmuur van de Syrische hoofdstad Damascus en een vroegchristelijk overblijfsel. Tomas is de Syrische naam voor Sint Thomas, één van de twaalf apostelen.”

ENTHOUSIAST

De gemeente Maastricht is meteen enthousiast over het project en wil graag op constructieve wijze samenwerken. “Hun input was met name de toegang tot de ‘kaartenbak’ van in Zuid-Limburg woonachtige Syrische statushouders met een relevante of aanverwante horeca-achtergrond”, vult Kromwijk aan. Ook de Provincie Limburg en verschillende goede doelen stichtingen zoals de Stichting Kannunik-Salden zien het idee van de drie Maastrichtenaren helemaal zitten.

KAART

De kaart in de bak van de gemeente die meteen in het oog sprong was die van Mahran Oufan. Samen met zijn vriendin Eva vluchtte Oufan in 2015 naar Nederland, waar hij in Brunssum in de opvang terecht kwam. In Damascus was Oufan werkzaam in het hotelwezen en in de hulpverlening. Oufan wordt gevraagd om het restaurant te leiden. Ook is hij één van de vier aandeelhouders.

De ideeën en gestelde doelen van Janssen, Been en Kromwijk krijgen steeds meer vorm en leiden uiteindelijk in 2018 tot de opening van het restaurant aan de Tongerseweg in hartje Maastricht, op de plek waar vroeger restaurant Reube lag. “Doel was en is nog steeds het runnen van een restaurant met een Syrische-Levantijnse keuken, dat werkt moet bieden aan vijf tot tien Syrische statushouders en ze eventueel klaar te stomen voor een baan in de horeca”, vertelt Kromwijk. De Levantijnse keuken - die in ons land steeds meer aan populariteit wint - kenmerkt zich door het veelvuldig gebruik van mazas of meze, een keur aan voorgerechtjes die met alle tafelgenoten worden gedeeld. Op dit moment zijn er bij Bab Tomas tien personen in deeltijd werkzaam, waaronder een zevental Syrische statushouders, die geheel of gedeeltelijk geen gebruik meer hoeven te maken van een bijstandsuitkering. De zaak draait onder meer op de culinaire expertise van drie Syrische top-koks die zijn gevlucht voor het oorlogsgeweld in die regio. “Zij hebben stuk voor stuk een aangrijpend verhaal en zien het werken in Bab Tomas als een nieuwe start.”

WIN-WIN

Voor de drie initiatiefnemers is Bab Tomas een project met een win-win-win-situatie. Net als voor de statushouders, de gemeente Maastricht en de Provincie. “Naast het creëren van werkgelegenheid voor de Syrische statushouder, heft het initiatief ook als achterliggende gedachte de inwoners van Maastricht en omstreken kennis te laten maken met de Syrische cultuur om zo een succesvolle integratie in onze samenleving van de Syrische statushouder tot stand te brengen”, aldus Janssen. “Verder is het restaurant een plek waar statushouders elkaar ontmoeten en nieuwe activiteiten kunnen ontwikkelen, die zijn gericht op een duurzame integratie.”

AANSPREKEND

Bij de oprichting van Bab Tomas is door de initiatiefnemers geld gestort en werd er bij de bank geld geleend. Alles zonder enig winstoogmerk voor de initiatiefnemers. Stel dat Bab Tomas om wat voor reden dan ook ooit haar deuren moet sluiten, dan zou dat heel jammer zijn. Temeer omdat steeds meer gasten de weg weten te vinden naar het restaurant”, benadrukt Kromwijk. “Niet alleen vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van de gerechten, maar zeer zeker ook dankzij de aansprekende achtergrond van dit initiatief. Met name dat laatste gegeven mogen we niet uit het oog verliezen.”

!

PAUL LOGISTER

µ

MAAIKE SCHAUER