COLUMN

The American Dream?

Guido Jessen is afkomstig uit Geleen. In 2017 vertrok hij naar de VS om daar levens- en ondernemersgeluk te vinden.

Verhuizen naar de VS? Zo lastig zou dat volgens mij niet kunnen zijn. De VS, een rijk westers land, veel zou het toch niet kunnen verschillen van Nederland. Na drie jaar weet ik het zeker; alles is anders hier.

Kort nadat we verhuisden werden we met onze eerste tegenslag geconfronteerd. We werden ontslagen en dienden meteen te vertrekken van het terrein waarop we verbleven. De verhuurders, enorm gefortuneerde mensen, bleken opeens een stuk minder aardig dan eerst. We besloten dan ook om onze spullen te pakken en te vertrekken. Een uurtje later reden we met een huurauto, twee honden, een kat en drie koffers doelloos rond. Waar moesten we heengaan, wat moesten we doen, hoe nu verder? Ik besloot een hotel te boeken voor een aantal dagen, zodat we even op adem konden komen. Na een aantal dagen begon de hotelrekening op te lopen; reden om kleiner te gaan ‘wonen’. We vonden een motel in de buurt dat beter betaalbaar was en deden daar onze intrede. Al snel kregen we in de gaten dat het niet de buurt was waar we wilden zijn. Nog maar net verhuisd vanuit het rustige en veilige Neerbeek waar we privé, zakelijk en financieel alles bijzonder goed voor elkaar hadden, zaten we nu in een soort van een getto en leek de hele wereld zich tegen ons gekeerd te hebben. Ik stelde voor terug naar Nederland te gaan. Ik was immers nog steeds directeur van Kracht in Zorg en had nog een jaar met sabbatical te gaan. Charlotte had echter nog steeds een mooie toekomst voor ons in de VS voor ogen, iets wat ik toen helemaal niet meer zag.

Als er iets is wat men in Amerika waardeert, dan is het hard werken

Na enkele dagen van zelfmedelijden begonnen we langzaam aan een plan te werken. Het plan was simpel en effectief: er moest geld binnenkomen en we moesten doen wat nodig was om dit te bewerkstelligen. Als dressuurtrainer en ruiter had Charlotte al een bescheiden reputatie opgebouwd in de Atlanta-regio. Ik had in Nederland een succesvol bedrijf opgebouwd en wist wat er nodig was om een zaak op te bouwen. Met de telefoon aan mijn oor en de laptop op mijn schoot ging ik aan de slag. Als er iets is wat men in Amerika waardeert, dan is het hard werken en proberen van niets iets te maken. Al snel hadden we een aantal betalende klanten, en ook al was dat niet voldoende om de rekeningen te betalen en moest ons spaarpotje in Nederland met enige regelmaat geplunderd worden, we zagen wel mogelijkheden om ons bedrijf hier van de grond te krijgen. Nu, drie jaar later, hebben we een schitterende boerderij in ons bezit. We zijn eigenaars van een sportschool, een Tiny House-resort in Florida, en ik coach ondernemers in Nederland en de VS. Ondanks een moeilijke start lijkt er toch zoiets te zijn als The American Dream. Guido Jessen Reageren? guido@guidojessen.com