Zo wérkt het!

Zo wérkt het!

Wie zoekt naar een mooie baan in de zorg is bij Sevagram aan het juiste adres. Naast helpenden, verzorgenden IG en verpleegkundigen is er ook behoefte aan specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundig specialisten en basisartsen. Alle Sevagram-locaties zijn, als enige in Limburg, Planetree-gecertificeerd. De zorgvisie Planetree staat voor een hoge kwaliteit van zorg. Vergelijk het met een Michelinster voor de betere restaurants. Sevagram heeft een breed aanbod van vacatures in Heerlen, Maastricht en Heuvelland, haar twee hospices én in het geriatrisch revalidatiecentrum Plataan.

En Noraly Groeneveld vindt het jammer dat niet meer mensen kiezen voor werken in de ouderenzorg. Ze is verpleegkundig specialist en voorzitter van de vakgroep medische dienst. Ze kan het werken in de zorg van harte aanbevelen, want het is afwisselend en dankbaar werk. “Ik vind het positief dat Sevagram opereert vanuit de internationale Planetree-zorgvisie. De kern van die zorgvisie is dat alle mensen in kwetsbare situaties recht hebben op veiligheid, vakmanschap, volle aandacht én autonomie. Tevens is het voor de organisatie essentieel dat medewerkers goed in hun vel zitten, autonomie in hun werk hebben en zichzelf kunnen ontwikkelen.”

VACATURES

Groeneveld daagt mensen graag uit om eens een dagje mee te draaien met haar en haar collega’s. In haar eigen team is grote behoefte aan specialisten ouderengeneeskunde, basisartsen en verpleegkundig specialisten. “Een basisarts die nog twijfelt over de specialisatie of in afwachting is van een opleidingsplek, is bij ons van harte welkom. Je verdient meteen een salaris en je kunt je in de ouderenzorg zeer breed ontwikkelen. Tevens zijn hbo-verpleegkundigen van harte welkom die graag de tweejarige master tot verpleegkundig specialist bij Zuyd Hogeschool willen volgen. Dit wordt door Sevagram optimaal gefaciliteerd, zodat je op prettige wijze aan jezelf en aan een betere zorg kunt werken!” Groeneveld vindt ouderenzorg een interessant vakgebied, waarbij je niet alleen naar het medisch aspect kijkt, maar ook intensief contact hebt met de cliënt en zijn of haar naasten. “Het bevorderen van het welzijn en de kwaliteit van leven is belangrijk. Fijn is dat je bij een grote organisatie als Sevagram volop mogelijkheden hebt en, als je dat wilt, snel kunt starten met een opleiding. Regelmatig beginnen mensen als verzorgende en worden ze later mbo-verpleegkundige of maken ze een andere stap. Perspectieven zijn er bij Sevagram meer dan genoeg.” Zelf werd Groeneveld uitgeloot voor de studie geneeskunde en daarom koos ze voor de hbo-studie verpleegkunde. Later deed ze een master in de ouderenzorg en werd ze verpleegkundig specialist. “Als verpleegkundig specialist mag je een aantal medische taken uitvoeren, onder supervisie van een specialist ouderengeneeskunde. Je stelt indien mogelijk zelf diagnoses en schrijft ook medicijnen voor. Veel cliënten noemen me dan ook ‘dokter’ en dat vind ik een mooi compliment!”

In de ouderenzorg zie je de mens echt in zijn geheel en in al zijn facetten

OUDERENGENEESKUNDE

Studenten geneeskunde kiezen nog niet snel voor een vervolgstudie in de ouderengeneeskunde. Ze vinden dat op het eerst oog ‘niet zo spannend’. Ze gaan ervanuit dat mensen in een verpleeghuis vrijwel uitbehandeld zijn. Ze worden daarom liever neuroloog of chirurg in een ziekenhuis. Specialist ouderengeneeskunde Steven Arends van Sevagram was enkele jaren geleden zélf zo’n student. “Ik wilde graag cardioloog worden, maar ontdekte gaandeweg dat dat niet bij mij past. Ik merkte dat ik helaas relatief weinig patiëntcontacten had. Bovendien ging alle aandacht uit naar één specifiek orgaansysteem, zonder aandacht voor de persoon erachter. Toen ik een tijdje als basisarts bij Sevagram werkzaam was, viel ineens het kwartje: “Ouderengeneeskunde bleek veelzijdiger dan ik dacht en er zijn verschillende werkgebieden. Enkele voorbeelden hiervan zijn geriatrische revalidatiezorg, chronische somatische zorg, psychogeriatrische en gerontopsychiatrische zorg, eerstelijns consultatie en palliatieve zorg.” “Ouderengeneeskunde is een prachtig vak waar je iedere dag iets kunt betekenen voor cliënten en hun naasten. Je werkt in een multidisciplinair team met onder anderen verzorgenden, verpleegkundigen, ergotherapeuten, psychologen en fysiotherapeuten. Uiteindelijk ben je eindverantwoordelijk voor de behandeling van cliënten en speel je als specialist ouderengeneeskunde ook een rol bij het optimaliseren van de zorg in termen van management, innovatie en processen. Het is een leuke, afwisselende en uitdagende baan. Het is jammer dat dat minder bekend is onder studenten geneeskunde. In de ouderenzorg zie je de mens echt in zijn geheel en in al zijn facetten.” Tot slot van het gesprek nodigen Arends en Groenveld specialisten ouderengeneeskunde, basisartsen en verpleegkundig specialisten met interesse in de ouderenzorg graag uit om een dagje mee te lopen. Wie interesse heeft, kan gewoon een mailtje sturen naar: vacatures@sevagram.nl

!

PETER SWELSEN

µ

ARNAUD NILWIK