Volta Limburg, de zonnespecialist

Volta Limburg heeft zijn positie op zowel de particuliere als zakelijke markt de laatste jaren versterkt door de overname van gespecialiseerde servicebedrijven op het gebied van koeling- en warmtepompinstallaties. Daarnaast is Volta Limburg leidend als installateur van cv-ketels en zonnepanelen. Het bedrijf levert duurzame totaaloplossingen voor huizen, kantoorgebouwen, zorgtehuizen, scholen en het midden- en kleinbedrijf.

De voorbije zomers hebben wel duidelijk gemaakt dat het koelen van huizen en gebouwen minstens zo belangrijk is als het verwarmen. “Zeker weten”, zegt Marcel Bours, projectleider bij Willems Klimaat- en Koudetechniek, sinds 2019 een volle dochter van Volta Limburg. “We hebben de afgelopen maanden alle zeilen moeten bijzetten. Particulieren willen graag een airco of warmtepomp, maar ook de zorgsector schreeuwt om klimaatoplossingen. De warmte is veel oudere bewoners van verpleeghuizen fataal geworden.

Zorginstellingen willen dat natuurlijk voorkomen. En dan is er nog de zakelijke markt. Werkgevers beseffen dat een aangenaam klimaatsysteem essentieel is. Mooi voorbeeld is een koel/verwarmingssysteem voor Mijn-Werk in Heerlen, het markante gebouw tegenover de brandweerkazerne. We leggen er een klimaatsysteem aan waarmee 50 ruimtes individueel gekoeld en verwarmd kunnen worden op basis van lucht/lucht-warmtepompen met warmteterugwinning en voorzien van zonne-energie voor maximale energiebesparing.” André Langemeijer, accountmanager zakelijk bij Volta Limburg vult aan: “Met woningcorporatie Zaam Wonen hebben we complete woonwijken verduurzaamd. Projecten waar de diverse disciplines van Volta Limburg samen komen.”

Werkgevers beseffen dat een aangenaam klimaatsysteem essentieel is

TOTAALAANBIEDER DUURZAAMHEID

Volta Limburg ziet de vraag naar verwarmende én verkoelende klimaatsystemen gestaag toenemen, reden om Willems Klimaat- en Koudetechniek over te nemen. “Een uitstekend bedrijf met veel ervaring”, legt André Langemeijer uit. “Wij profileren ons als totaalaanbieder met alle mogelijke oplossingen voor koelen en verwarmen. Dat laatste is al decennia lang onze corebusiness, maar op het gebied van koelen, warmtepompinstallaties en ventileren moesten we nog stappen zetten. Dan kun je zelf een divisie opbouwen. Lastig, ook omdat goede vakmensen schaars zijn. Een slimme overname is dan een betere optie, zeker als het ook nog een bedrijf is met een goede reputatie in Limburg.”

EIGEN TAK WARMTEPOMPTECHNIEK

Een jaar eerder nam Volta Limburg installatiebedrijf Fraku over. Sterk in de warmtepomptechnieken, systemen die de warmte en koude halen uit de lucht of de aarde. “Wij hebben daar al twintig jaar ervaring mee”, legt directeur en oprichter Frans Kuijpers uit. “Omdat er geen opvolger binnen de familie is, zijn we de samenwerking met Volta Limburg aangegaan. Goed voor de continuïteit van het bedrijf en ook een garantie dat we kunnen blijven innoveren in de nieuwste technieken in duurzame koeling en verwarming.”

Volgens André Langemeijer spelen warmtepompen een belangrijke rol bij de transitie van gas naar groene elektriciteit als energiebron. “Zeker is dat dit een langdurig en niet gemakkelijk proces is. Bestaande huizen en gebouwen van het gas halen is kostbaar. Warmtepompen renderen alleen in combinatie met isolerende maatregelen en lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming of speciale radiatoren. In nieuwbouw is het makkelijker; dan is een warmtepomp in het ontwerp opgenomen. Fraku heeft verstand van alle opties waarmee het bedrijf onze marktpositie versterkt.”

STERK IN ZAKELIJKE MARKT

Volta Limburg bedient de zakelijke markt met installaties voor verwarmen, koelen en ventileren, legt complete zonne-energiesystemen aan, verwarmings- en koelinstallaties, zonne-energiesystemen; inclusief breed advies. Het bedrijf wordt steeds vaker betrokken als dé energiespecialist in nieuwbouw en renovatieprojecten. André Langemeijer: “We werken veel voor woningcorporaties en toenemende mate voor opdrachtgevers in de utiliteit en zorg. Ons wordt dan gevraagd om de optimale duurzame oplossing te bedenken voor energiegebruik in woningen en gebouwen. Het is cruciaal dat we dan een compleet pakket kunnen aanbieden.”

Volgens Frans Kuijpers is de recente complete renovatie van 75 appartementen in Weert een mooi voorbeeld. “Mét energie uit warmtepompen. Zo goed als energieneutraal. Het is nog even afwachten hoe koud de winter verloopt, maar we weten nu al dat de geplaatste zonnepanelen voldoende stroom leveren.”

VOLTA SOLAR, DE ZONNESPECIALIST

Een andere onmisbare discipline van Volta Limburg is Volta Solar. “Een snel groeiende tak”, zegt Hans Schoenmakers, directeur B2B Volta Solar. “Het gaat hard nu, maar dat is nodig ook. Inmiddels liggen zonnepanelen op één miljoen daken van woonhuizen in Nederland, een aantal dat snel moet en kan groeien. Dat lukt ook, want zonnepanelen zijn snel terugverdiend. De panelen worden nog steeds goedkoper terwijl de capaciteit verbetert.”

Zonne-energie is onmisbaar bij de transitie naar duurzaamheid. Ook op de zakelijke markt is nog veel werk aan de winkel. “Volta Solar is betrokken bij grote projecten in Zuid-Nederland”, geeft Hans Schoenmakers aan. “We hebben onlangs een park op Belvédère in Maastricht van 10 hectare opgeleverd en ook gaan we een park bouwen op Trilandis in Heerlen van 12 hectare. Ik zie verder veel mogelijkheden op de daken van de distributiecentra en warehouses langs de snelwegen in Limburg. We zien ook de vraag vanuit het mkb aantrekken. Als Volta Limburg hebben we samen de kennis, de kunde en de capaciteit om al die segmenten te bedienen.”

!

JOS CORTENRAAD

µ

VOLTA LIMBURG