FAMILIEZAKEN

Maurice Drummen, ambachtsman tot op de micron

Zoals de Zwitsers al honderden jaren geleden koekoeksklokken en horloges bouwden, zo worden in Zuid-Limburg al honderden jaren precisie-wapens gebouwd. De vergelijking met de duurste Zwitserse klokjes is niet ver te zoeken: bij de ‘custom made’ wapens die uit de handen van Maurice Drummen (61) komen, is de tolerantie beperkt tot één micron. Dat is éénduizendste millimeter. “Eén streek te veel met een vijl, even te lang polijsten en het is mis. Want dan is het materiaal weg. Met één loop kan Maurice meer dan een halve dag bezig zijn. “Je moet dit werk ook ’s ochtends vroeg of ‘s avonds laat doen, zodat je niet gestoord wordt.”

Maurice Drummen, ambachtsman tot op de micron

Zoals de Zwitsers al honderden jaren geleden koekoeksklokken en horloges bouwden, zo worden in Zuid-Limburg al honderden jaren precisie-wapens gebouwd. De vergelijking met de duurste Zwitserse klokjes is niet ver te zoeken: bij de ‘custom made’ wapens die uit de handen van Maurice Drummen (61) komen, is de tolerantie beperkt tot één micron. Dat is éénduizendste millimeter. “Eén streek te veel met een vijl, even te lang polijsten en het is mis. Want dan is het materiaal weg. Met één loop kan Maurice meer dan een halve dag bezig zijn. “Je moet dit werk ook ’s ochtends vroeg of ‘s avonds laat doen, zodat je niet gestoord wordt.”

Drummen Custom Guns in het Zuid-Limburgse Nuth is voor sportschutters vanuit de hele wereld (!) als het ware een bedevaartsoord, zoals Maranello dat is voor Ferrari-adepten. En die positie is verkregen op grond van sportieve prestaties van Maurice Drummen zelf, die tot de beste sportschutters van de wereld hoort. Die als zakenman voorts ook andere kampioenen sponsort met het beste schiettuig. Zou Drummen formule-1 auto’s, bouwen, zou Max Verstappen daar graag zijn bolide laten afstellen. Drummen, zo veel is duidelijk, weet alles, maar dan ook werkelijk alles, van het maken van de beste wapens. “Ik heb aanbiedingen gekregen om bij internationale wapenfabrikanten aan de slag te gaan, maar ik blijf hier. Ik ben nu eenmaal hier geboren en getogen en ik voel me hier prettig.”

TOPSPORT

Wie Drummen ziet begrijpt meteen dat topschutters ook een topconditie moeten hebben. “We hebben op een dag soms acht stages van ongeveer een halve tot een minuut. Dan moet je keihard rennen over een terrein en tegelijk heel zuiver twee keer een doel aanschieten. Als je dat niet traint, kom je nergens. Ik verwacht ook dat deze schietdiscipline binnen tien jaar een Olympische sport is.” Schieten is trouwens één van de 9 eerste Olympische sporten. Sinds de 1e (moderne) Olympische Spelen van 1896 gehouden in Athene, staat het schieten op het programma. Destijds op vijf onderdelen, drie pistool- en twee geweerdisciplines). Oprichter Baron Pierre de Coubertin was namelijk een fervent schutter. In de aanloopmaanden naar het wedstrijdseizoen verschiet Drummen 40- tot 50.000 kogels tijdens trainingen en onderhoudt hij loopvermogen en kracht. Een topconditie is nodig om de ademhaling en hartslag op het moment van het schieten onder controle te houden. Zelfde principe als bij de biathlon. Tijdens de trainingen heeft Maurice ook zijn vrouw Maud Paulussen leren kennen, die sportinstructrice is. Zij doet nu de marketing, houdt de social media bij en verzorgt de webshop.

GEEN CONCURRENTIE

Drummen begon als kleine jongen al in de werkplaats van zijn vader, om later nog de lts fijnmechanica in Hoensbroek af te maken. “In het begin deden we vooral jachtgeweren en buksen voor schutterijen. Bouwen en onderhouden en de patronen zelf maken. Toen mijn overgrootvader met de zaak begon in de achttiende eeuw, waren er meer werkplaatsen als die van ons. Voor buksen van schutterijen kun je nog op enkele plaatsen terecht, maar voor het maken van ‘custom made’ precisie-pistolen, heb ik geen concurrentie meer. Klanten komen naar Zuid-Limburg om te bespreken hoe ze het willen hebben. Dat gaat over grepen, lopen, richtmiddelen, sledes, trekkergroepen en tal van andere onderdelen. Die klanten overnachten meestal in Valkenburg. Maken er gelijk een paar daagjes weg van.” De prijzen voor maatwerk lopen ook op van vijfduizend euro tot een veelvoud daarvan. Inderdaad; de prijzen van Zwitserse horloges.

Drummens werkplaats is een waar atelier. Alle soorten van lassen beheerst hij. Hij heeft oude chemische recepten om wapens te ‘blauwen’ of te ‘zwarten’. Uit blokken staal freest en draait hij zelf lopen en onderdelen. Uiteindelijk worden ze gepolijst tot op de micron. “Je kunt de beste machines ter wereld hebben, uiteindelijk moet je ook de ervaring hebben om het beste resultaat te bereiken. Iemand zonder die ervaring en zonder dat gevoel, zal nooit de perfecte loop maken.” Uniek voor de wereld maakt Drummen ook pistolen waarbij de hulzen links uit het wapen worden geworpen. Reden: Drummen is zelf linkshandig. Ook alweer een unique selling point. Voor Drummens vakmanschap bestaat geen opleiding, zo specifiek is het. “Je moet het ook willen. Een halve dag met één loop bezig zijn. Dat is voor velen veel te saai, die willen kunnen werken met collega’s.” Drummens vakmanschap wordt nu al doorgegeven aan zoon Ryan die ook in de zaak zit en ongetwijfeld later ook aan kleinzoon Mats. “Dat is echt vet. Daar ben ik supertrots op.” Als Drummen spreekt, sprankelen zijn ogen. Geen werk, maar passie.

V.l.n.r. Maurice Drummen, Maud Drummen, Ryan Drummen, Mats Drummen en Sabine Limbach

V.l.n.r. Maurice Drummen, Maud Drummen, Ryan Drummen, Mats drummen en Sabine Limbach

POPULAIR IN LIMBURG

Drummen heeft ook zijn eigen merk luchtbuks ontwikkeld. Het gaat om een zogenoemde pcp-buks op perslucht. “Toen die opkwamen, zaten er veel kinderziektes in. Toen hebben we besloten er zelf een te ontwikkelen. Dat heeft drie jaar geduurd. We hebben daarvoor een innovatiesubsidie van het Rijk gekregen. Alle kosten voor ontwikkeling en onderzoek kon ik indienen. Het eigen merk is Sinner, gewaardeerd door vele sportschutters. “De schietsport is heel populair. Zeker in Limburg en Brabant. De meeste verenigingen hebben wachtlijsten, kunnen de toeloop niet aan. Dat komt omdat velen gegrepen worden als ze één middag hebben proef-geschoten. Het is een fantastische sport.”

Corona trof ook Drummen. “Schietverenigingen moesten dicht, Belgen mochten niet meer de grens over en ook Duitsers bleven uit voorzorg weg. Alle internationale wedstrijden gingen niet door en ook Europa’s grootste wapenbeurs in Neurenberg – waar ik normaal ook drie Amerikaanse fabrikanten vertegenwoordig in een grote stand - werd afgelast. Alleen zagen we wel dat half Nederland in de eigen tuin met luchtbuksen op kaartjes begon te schieten. Dat zorgde voor nog wat omzet.”

Sportschutters leven in een glazen kooi, ze kijken wel uit

GLAZEN KOOI

Niet iedereen kan zomaar klant worden. Voor luchtbuksen heb je geen vergunning nodig, maar voor jachtgeweren en sportwapens moet je eerst bij de politie de benodigde vergunningen halen. Je hoeft geen koorknaapje te zijn, maar het zit er niet ver vanaf. De screening is heel streng. Drummen: “Als je door rood licht rijdt of een ander klein misdrijf begaat, kun je je vergunning al snel voor acht jaar kwijtraken. Dat is heel zuur als je voor veel geld hebt geïnvesteerd in deze sport. Als je in scheiding ligt, moet je je wapen ook inleveren, totdat alles rustig en afgewikkeld is. Thuis moet je je wapen bewaren in een afgesloten kluis. Sportschutters leven in een glazen kooi, ze kijken wel uit.” Drummen heeft nauw contact met de politie over vergunningen. De wapens die criminelen hebben, komen niet uit Nuth. De enige onderwereld in Nuth is de uitgegraven 25-meter schietbaan in/onder de tuin van Drummen om de custom made wapens te testen.

!

MAURICE VAN DER LINDEN EN MAURICE UBAGS

µ

JEAN-PIERRE GEUSENS