Geur met een positief luchtje

Astrid van Vlodrop

De kruidige bloemengeur die haar subtiel omringt, treft me eerder dan haar verschijning. En dat wil wat zeggen. Want met haar flamboyante, roze hoed en dito jurk springt ze meteen in het oog. Toch wint mijn neus het van mijn ogen. Omdat de geur me in een nanoseconde terugbrengt naar een verrukkelijke vakantie in het zuiden van Spanje. Naar zonovergoten dagen in de schaduwrijke natuur, die in stilte vergleden. Ik word er op slag rustig van. “Zo werkt dat met geuren”, verklaart Astrid Maria Petronella van Vlodrop -kortweg Mevrouw Astrid- die onder de grote zonnehoed schuilgaat. “Geuren beklijven. Ze roepen herinneringen op, prikkelen onze emoties en beïnvloeden onze stemming. Onbewust. Daar kun je als ondernemer je voordeel mee doen.”

ONDERSCHAT

Astrid studeerde klassieke homeopathie en ontwikkelde zich in de loop der jaren tot geurexpert. Als geen ander weet ze wat de effecten van geuren zijn op ons brein. “Ik noem dat gekscherend ook wel geurmagie”, lacht de Hoensbroekse onderneemster. “Want met geuren kun je op een eenvoudige manier grootse effecten sorteren. Zo werkt de geur van bomen en diepgewortelde planten bijvoorbeeld kalmerend en concentratieverhogend. Dat kan goed van pas komen in een drukke kantoorruimte vol prikkels. Pepermunt daarentegen is juist stimulerend en opwekkend. En helpt veel beter dan Cup-a-Soup om de beruchte middagdip van medewerkers te bestrijden. Geuren zijn er ook om een aantrekkelijke ambiance te creëren voor je klanten en iets wezenlijks toe te voegen aan je visuele uitstraling. Om als fysieke winkel het verschil te maken met online shoppen. Of om stress in een wachtkamer om te buigen naar ontspanning en zo het wachten aangenamer te maken. Geuren kunnen ons gelukkiger maken, daarvan ben ik inmiddels overtuigd. Maar de kracht ervan wordt nog steeds onderschat. Daar wil ik graag verandering in brengen. Dus reis ik met mijn koffer vol geuren langs ondernemers om erover te vertellen.”

HEMD VAN HET LIJF

“Een geuradvies begint altijd met een gesprek waarin ik je het hemd van het lijf vraag”, legt Astrid uit. “Dat resulteert in een geurplan. Dat testen we uit tijdens een proefperiode. Daarna evalueren we. Zo nodig stellen we het plan bij. Ik werk met hoogwaardige essentiële oliën, die door een eenvoudige diffuser kunnen worden verstoven. Dat vergt geen grote investeringen. Geluk wordt niet groter naarmate je meer investeert. Geluk zit in het kiezen van de geur die bij je past. Een geur die het verschil maakt.”

!

MONIQUE BREEMEN

µ

SIRELLA DIETEREN