Investeren in duurzaamheid is echt rendabel

“Investeren in duurzaamheid is goed voor je bedrijf, voor de omgeving én voor je portemonnee.” Over dat laatste wordt weleens getwijfeld, maar Hans de Kinderen, directievoorzitter Rabobank Weerterland en Cranendonck, is stellig. “Alle duurzaamheidsprojecten die wij begeleid hebben, zijn rendabel gebleken. Investeren in duurzaamheid is op termijn echt kostenbesparend. Veel ondernemers beseffen dat ook en willen ook verduurzamen, maar hebben hulp nodig. Ons nieuwe Projectteam Duurzaam Ondernemen geeft die hulp en ontzorgt. Dat gebeurt op drie fronten: landbouw en klimaat, circulaire economie en de energietransitie. In het team zitten deskundigen op deze gebieden.” Elke verduurzaming begint met een scan. De Kinderen: “De Rabobank is daarvoor onder meer een samenwerking aangegaan met stichting Energieke Regio. Zij werken samen met partijen die dergelijke scans kunnen maken. Daar rolt een rapport uit met adviezen, bijbehorende investeringen en terugverdientijd.”

ENERGIESCAN AAN HUIS

Het team Duurzaam Ondernemen heeft een particuliere evenknie die de verduurzaming van huizen in Limburg stimuleert: Team Duurzaam Wonen Limburg. Jhon Ramaekers, manager Particulieren Rabobank Roermond-Echt, stuurt het team aan. “Het team bestaat uit specialisten op het gebied van duurzame bouwtechnieken, energetische verbeteringen en financieringen. Je kunt verduurzaming niet alleen vanuit de bancaire situatie bekijken, je hebt ook bouwkundige kennis nodig. Die hebben we in huis.” Net als bij het zakelijke zusje begint het verduurzamen van een woning met een goede scan. En ook hierbij werkt Rabobank samen met partners, in dit geval lokale energiecoöperaties. Ramaekers: “Hun coaches komen aan huis om een scan te maken.”

KENNISDELEN

De specialisten in beide teams informeren, adviseren, ondersteunen en komen met financieringsoplossing. Daarnaast zijn ze ook aanjager, gids, verbinder en inspirator, zo zegt De Kinderen. “In het zakelijke team bijvoorbeeld heeft elke specialist een kenniscirkel om zich heen met andere deskundigen en bedrijven die al aangetoond hebben dat investeren in duurzaamheid loont. Deze koplopers zijn belangrijk om andere ondernemers te inspireren en motiveren om hetzelfde te doen.” Ramaekers vult aan: “Kennis bundelen en delen is een belangrijke taak van beide teams. Zo coachen de teamleden van Duurzaam Wonen Limburg de financieel adviseurs in Limburg die dagelijks met klanten over hun droomhuis praten. Ook gaan ze pilots begeleiden en partijen met elkaar verbinden. Als een klant zegt: oké, ik ga mijn woning isoleren, dan wil hij graag weten wat lokaal een goede, betrouwbare partij is. Ook daarbij gaan we hem helpen.”

NIET ALTIJD DUUR

De financiering van de aankoop, renovatie of verbouwing van een woning of bedrijfspand is een goed moment om te praten over duurzame investeringen, aldus De Kinderen. “Als je gaat verbouwen, is het logisch om ook direct energiebesparende maatregelen door te voeren. Maar ook als je geen plannen hebt, is het zinvol om een energiescan te laten maken.” Volgens Ramaekers kun je zeker bij woningen met een slecht energielabel met eenvoudige en relatief goedkope maatregelen al veel bereiken. “Denk aan ledlampen, tochtstrips en isolatie. Daarmee verhoog je ook het wooncomfort. Je hoeft echt niet meteen tienduizenden euro’s te investeren om van energielabel D naar A te gaan.” Daarnaast zijn er regionaal, landelijk en Europees duurzaamheidssubsidies waar de klant een beroep kan doen, aldus De Kinderen. “Ook de provincie maakt een investering laagdrempelig. Voor bedrijven is er bijvoorbeeld het Limburgs Energiefonds (LEF), terwijl particulieren voordelig kunnen lenen via de regeling Duurzaam Thuis. Ook in de subsidie- en financieringswereld kennen we de weg. En als Rabobank hebben we gunstigere condities als je duurzaam investeert.”

LAAGDREMPELIG EN CONCREET

Volgens Ramaekers zijn de meeste bedrijven en particulieren zich inmiddels bewust van het feit dat het duurzamer moet. “Het klimaat verandert, we gebruiken veel meer voedsel en natuurlijke hulpbronnen dan de aarde kan leveren, dier- en plantsoorten verdwijnen, noem maar op. Iedereen ziet het, iedereen weet het en velen willen er ook werk van maken. Ze worstelen alleen met de vraag: hoe? De teams Duurzaam Ondernemen en Duurzaam Wonen Limburg gaan daarop het antwoord geven. Laagdrempelig en concreet.” Het past bij de ambitie van de Rabobank, aldus De Kinderen. “Met dit initiatief brengen we ons motto, growing a better world together, naar de lokale praktijk. We hebben ontzettend veel kennis in huis, nu gaan we die bundelen en delen. Dat doen we in de eerste plaats voor het milieu en voor onze klanten. Want de energierekening kan blijvend omlaag. Uiteindelijk profiteren we als Rabobank natuurlijk ook, want duurzaamheidsinvesteringen zijn gunstig voor de continuïteit van een bedrijf en de verkoopbaarheid van woningen. Samen met onze klanten maken we Limburg groener.”

Het bedrijf of huis verduurzamen. Velen willen het, maar weten niet waar ze moeten beginnen of zien door de bomen het bos niet meer. De Limburgse Rabobanken willen dit doorbreken: specialistenteams adviseren ondernemers en huiseigenaren en dragen concrete oplossingen aan.

Jhon Ramaekers en Hans de Kinderen

!

MARC VAN DE VEN

µ

LAURENS EGGEN