Klein stukje Sardinië in Wijck Maastricht

Wie op een zomeravond door de Hoogbrugstraat in Maastricht loopt, waant zich in een mediterrane omgeving. Zeker als het kwik de 30 graden aantikt. Geroezemoes op de terrasjes, bomen in bloei, kleine pittoreske winkeltjes en de plek waar de Sardijnse Elena Catgiu (49) zeven jaar geleden haar droom waarmaakte door er haar beautysalon Belle Mani te vestigen.

Haar ouders kwamen in de jaren 50 en 60 naar het Belgisch-Limburgs Eisden en leerden zich daar ook kennen. Elena Catgiu werd er geboren, kreeg een Italiaans paspoort en wist al op jonge leeftijd dat ze een eigen zaak wilde beginnen. Maar eerst ging ze werken in de zorg. Toen ze eind twintig was, begon ze haar eigen salon. Zoals zovelen eerst van thuis uit. In 2012 kwam haar droom uit. Een wit pand met glas in lood in het centrum van Maastricht. Ze vond het aan de Hoogbrugstraat.

TYPISCH ITALIAANS

Ondanks dat ze vloeiend Nederlands spreekt en zelfs het Maastrichts dialect, is ze onmiskenbaar Italiaans. Van het eiland Sardinië, Sardenga in het Italiaans, dan wel te verstaan. Het gastvrije, het gemakkelijke praten en je op je gemak laten voelen, zijn aspecten die in haar bloed zitten. “Dat is misschien wel typisch Italiaans, gezelligheid en openheid. En dat heb ik meegenomen naar mijn zaak. Ik vind het ook verschrikkelijk dat door corona sommige dingen niet meer kunnen. Ik dronk altijd met mijn klanten een kopje koffie na de behandeling. Gewoon even lekker kletsen van mens tot mens. Dat gaat nu even niet meer door de corona-maatregelen, maar ik hoop wel dat dit snel weer mag.”

VERSCHRIKKELIJKE TIJD

Negen weken was haar zaak gesloten in verband met corona. Net zoals de horeca, gingen ook de contactberoepen op slot. “Verschrikkelijke tijd”, zegt de Sardijnse. “Ik heb in die tijd de zaak geverfd, gepoetst, geklust. Ik moest gewoon bezig blijven. Maar ik heb ook regelmatig een traantje gelaten. Ik miste het werk, de mensen. Wat ben ik blij dat dit nu verleden tijd is. Ook al is het met beschermende maatregelen en kan het kopje koffie dus niet meer. Sinds de deuren weer open mochten liep het storm, want net zoals bij de kappers konden de klanten niet wachten om weer voor een behandeling te komen. Ik heb toen best wel wat extra uurtjes gemaakt.”

Waarom een schoonheidssalon voor mannen een taboe is, is voor mij een raadsel

MANNEN

Het merendeel van haar klanten, en dat zal velen niet verbazen, is vrouw. Toch vindt Elena dat vreemd. “Ik heb heel veel vrouwelijke onderneemsters als klant, maar relatief weinig mannelijke. Ze besteden wel aandacht aan hun pak, hun schoenen, hun horloge en zelfs de bril, maar zelden tot nooit aan het gezicht of de handen. Je wilt als ondernemer prima voor de dag komen. Waarom een schoonheidssalon dan een taboe is, is voor mij een raadsel. Je hoeft je toch niet te schamen als je aandacht aan je gezicht of handen besteedt. Het is niet alleen voor de schoonheid, maar zeer zeker ook gezond. Italiaanse mannen hebben daar veel minder moeite mee. Als onderneemster doe ik er ook alles aan om mannen te overtuigen dat er niets mis mee is als hij zich laat verzorgen. En uit ervaring weet ik dat als een man eenmaal een behandeling heeft gehad, hij terugkomt. Dan is het ‘a presto!’”

Elena Catgiu

!

MAURICE VAN DER LINDEN

µ

ANNE LEFÈVRE