Samenwerking zorgt voor duurzaam personeelsbeleid

Duurzaamheid kent vele facetten. Ook op het gebied van personeelsbeleid kan een bedrijf een duurzame koers varen. Het is daarbij essentieel niet alleen het personeel zo lang mogelijk voor de organisatie te behouden, maar ook de juiste mensen op het juiste moment binnen te halen of juist te laten gaan.

Anouk Hendrikx Afonso en Trix Sillen

Anouk Hendrikx Afonso en Trix Sillen

Trix Sillen van Mediationpraktijk ’t Eiland en Anouk Hendrikx Afonso van HR-specialist maatwerk HRM werken regelmatig samen om de juiste begeleiding te bieden bij problemen op personeelsgebied. “HR is een heel breed vak”, zo trapt Anouk Hendrikx Afonso af. “Als specialist kun je niet alle aspecten beheersen om de juiste kwaliteit aan de klant te bieden. Daarom is het goed dat Trix en ik in hetzelfde pand in Venlo zijn gevestigd en indien nodig van elkaars expertise gebruik kunnen maken.”

DUURZAME SAMENWERKING

Wie zijn personeelszaken op orde heeft, zal merken dat medewerkers beter presteren en meer plezier in hun werk hebben. Door aandacht voor medewerkers en teams verbetert hun inzet, betrokkenheid en met de juiste inzet zelfs het bedrijfsresultaat. Kortom: dan is de samenwerking tussen werkgever en werknemer een duurzame samenwerking. “Bij diverse bedrijven zijn personeelszaken echter nog een ondergeschoven kindje waardoor het nog vaak mis gaat tussen partijen”, zo merkt Anouk op.

MEDIATION

Soms kunnen problemen al dusdanig ver zijn gevorderd dat een onpartijdige deskundige mee moet kijken. Als directie, teams of personeel er onderling echt niet uitkomen, dan kan mediation een prima manier zijn om tot een gezamenlijke oplossing te komen, zo weet Trix Sillen. “Wij werken landelijk met 24 MfN Register Mediators, allen met een gespecialiseerd aandachtsgebied. Problemen die we tegenkomen hebben vaak te maken met verschil van inzicht met betrekking tot elkaars werkzaamheden, reorganisaties en/of organisatorische onduidelijkheden binnen een bedrijf. In 80 procent van de casussen gaat het om arbeid gerelateerde conflicten. Regelmatig zien wij dat een bedrijf als onderdeel van een gezamenlijke oplossing de hulp nodig heeft van een HR-specialist. Daaruit blijkt dat de samenwerking tussen ’t Eiland Mediation en maatwerk HRM een hele logische is.”

MAATWERK

Wat is het geheim van jullie samenwerking? “Net zoals bij maatwerk HRM is ook bij ’t Eiland Mediation het leveren van maatwerk het uitgangspunt”, legt Trix uit. “Voor mediation houdt dit in dat wij met beide partijen contact opnemen om een individueel intakegesprek in te plannen. Het is erg belangrijk om het verhaal van beide kanten te horen. Welk echt probleem gaat schuil achter dit conflict? Wat drijft iemand? Ook in tijden dat de samenwerking goed ging. Het doel is dat partijen komen tot een gezamenlijk gedragen oplossing.” “Het is voor ons beiden de taak om constructief en creatief te werk te gaan”, vertelt Anouk. Ook bij maatwerk HRM staat de gezamenlijkheid en samenwerking voorop. “In een bedrijf werk je samen aan de bedrijfsambities, ieder op zijn eigen terrein. Door die bedrijfsambities samen met het bedrijfs-DNA centraal te stellen zijn we in staat organisaties, teams en mensen samen te laten werken en ieders kwaliteiten en talenten optimaal in te zetten. Daarbij maken we gebruik van diverse HR-tools die op basis van de toegevoegde waarde voor de unieke klant worden bepaald. Hierbij kun je denken aan personeelsbeleid, ontwikkelmogelijkheden, verbetering van samenwerking, evaluatiemodellen et cetera.”

COMMUNICATIE

Voor beide bedrijven geldt dat hoe langer een conflict duurt, hoe lastiger het is een gezamenlijke oplossing te vinden. “Het is een voordeel dat wij buitenstaanders zijn. Dat zorgt bij beide partijen voor een gevoel van vertrouwen en veiligheid. Wie kiest voor mediation bespaart uiteindelijk zelfs geld uit. Een probleem dat vroegtijdig opgepakt wordt heeft namelijk een grote kans van slagen en het pad naar de rechter wordt in veel gevallen voorkomen. De zakelijke relatie blijft daardoor in veel gevallen behouden.” “Blijf met elkaar in gesprek over wat je belangrijk vindt, waar je voor staat en wat je samen wilt bereiken, daar ligt de gezamenlijke oplossing”, aldus Anouk. Haar slogan met aandacht naar resultaat legt de link tussen de harde en zachte factoren die in elk bedrijf aanwezig zijn en waarover aldus Anouk meer intern gesproken mag worden. Trix knikt en zegt daarop aanvullend: “Zelfs als wij worden ingeschakeld blijft het essentieel om de medewerkers te informeren. Als er plotseling buitenstaanders over de vloer komen, kan dat voor onrust zorgen. Communiceer, stel de juiste doelen en zorg dat je die haalt. Duurzame inzetbaarheid is belangrijk. Alleen dan heerst er binnen de organisatie ook de juiste teamspirit

WIN-WIN

Personeelszaken op orde brengen levert duidelijk veel op, is de mening van de twee dames. “Weten wat je van elkaar verwacht creëert duidelijkheid, vertrouwen en rust. De basis goed neerzetten voorkomt in veel gevallen conflicten. Zijn ze er wel grijp dan vroegtijdig in.” De dames weten elkaar te vinden als het nodig is. “Onze samenwerking levert naast toegevoegde waarde voor elkaar ook voor ieders klanten een extra expertise op het moment dat die nodig is. Zo bouwen we samen op meerdere fronten, direct en indirect aan duurzame samenwerkingen.”

!

ROB BUCHHOLZ

µ

LAURENS EGGEN