COLUMN

Guido Jessen

The American Dream?

Guido Jessen is afkomstig uit Geleen. In 2017 vertrok hij naar de VS om daar levens- en ondernemersgeluk te vinden.

Guido Jessen

The American Dream?

Guido Jessen is afkomstig uit Geleen. In 2017 vertrok hij naar de VS om daar levens- en ondernemersgeluk te vinden.

Sinds begin 2020 ben ik me ervan bewust dat ik een blanke man ben. Ik wil helemaal geen blanke man zijn, dat is niet mijn identiteit, Ik ben Guido en ik ben ik. Het was me nooit zo opgevallen en het hield me al helemaal niet bezig. Opgegroeid in Geleen ging ik naar school met kinderen met allerlei achtergronden. Waar je vandaan kwam, de kleur van je huid of haar maakte niet uit. Het was vrij simpel: ik mocht je of ik mocht je niet. Daar droegen uiterlijke kenmerken niet aan toe. Anno 2020 lijkt er veel veranderd. Misschien was het mij als kind gewoon niet opgevallen en zie ik nu als dertiger alles beter en scherper. Of misschien begin ik al zou oud te worden dat ik zeg: ‘Vroeger was alles beter’.

Het is één procent van de bevolking die het nieuws beheerst.

Begin dit jaar was ik in downtown Atlanta en begon mijn tank van de auto langzaam leeg te raken. Ik stopte bij een tankstation en stapte uit. Meteen hing er een vreemde sfeer. Een onderhuids gevoel maakte dat ik me niet prettig voelde. Tijdens het tanken voelde ik dat verschillende mensen mij aankeken, langdurig en ongemakkelijk. Simpel als ik ben begon ik mijn kleren te checken en dacht ik dat er waarschijnlijk iets mis was, misschien stond mijn gulp open, je kent dat gevoel wel. Bij het naar binnen wandelen kwam het besef: ik word bekeken omdat ik blank ben. Ik was in een donkere wijk en ik was duidelijk niet welkom. Het werd niet hardop gezegd maar ik voelde het in mijn hele lijf. Het was mijn eerste ervaring in een dergelijke situatie. Nu in september 2020 staat het land waar ik leef en woon in brand, letterlijk en figuurlijk. Bevolkingsgroepen staan steeds verder van elkaar af en de dialoog maakt plaats voor geweld, brandstichting en plunderingen.

Ik heb de oplossing ook niet maar we gaan hier in de VS de verkeerde kant op. Helaas spelen de media hier een grote rol in. Het is één procent van de bevolking die het nieuws beheerst. De mafkezen, de schreeuwerds, de racisten. Misschien wordt het langzaam tijd dat we die groep eens gaan negeren en ons focussen op die miljoenen mensen die iedere dag op een fijne en prettig manier samen naast elkaar wonen en werken. Hoe vaker ik het journaal kijk hoe meer ik terugverlang naar Nederland. Simpel, overzichtelijk en vriendelijk. Niet alles is perfect maar wel veel. Ik raad dan ook iedereen aan die constant klaagt over alles en iedereen eens een tijdje in het buitenland te gaan wonen. Je zult Nederland met al zijn charmes enorm gaan missen. Dat een land zich al zo lang druk kan maken om Sinterklaas (ik ben overigens niet voor of tegen) geeft ook wel aan dat het met de welvaart en de staat van het land wel goed zit.

Guido Jessen Reageren? guido@guidojessen.com

µ

GUIDO JESSEN