Toletto: niet alleen duurzaam, maar ook uniek

Bas van de Kreeke

Bas van de Kreeke (48) is de derde generatie binnen het familiebedrijf van de Kreeke met hoofdvestigingen in Nuth en het Belgische Beringen. Geboren in Nuth, maar al op jonge leeftijd met zijn ouders verhuisd naar Lanaken. De subtiele Belgische tongval is daarmee verklaard. Vorig jaar droeg hij het CEO-stokje over aan CFO Serge Vreuls. “Een bedrijf met 220 medewerkers en 60 miljoen euro omzet heeft een stabiele leiding nodig. Ik wil ondernemen, zie ik een kans dan spring ik erop”, verklaart Bas van de Kreeke de move. Als bestuurder van de groep van de Kreeke en de joint venture Habenu-van de Kreeke krijgt hij daar nu alle kans toe.

“Ik ben steeds op zoek naar producten en concepten waarmee je een klant blij kan maken”, begint Bas van de Kreeke zijn verhaal. “Het is een continue nieuwsgierigheid. Die had ik natuurlijk ook al toen ik CEO van het bedrijf was, maar sinds vorig jaar kan ik daar veel meer tijd in stoppen. Ik ben van mening dat we veel meer conceptmatig in de bouw moeten werken. Weg van het stenen stapelen. We moeten sneller en lean kunnen bouwen.” Met lean wordt bedoeld het continu verbeteren van processen in de bouw. Het doel is om verspillingen te verminderen en als het kan deze zelfs weg te nemen. Alles wat geen waarde toevoegt, is verspilling.

GOEDE MATCH

Een mooi voorbeeld hiervan is Toletto, het duurzaam ontwerpen, renoveren en bouwen van toiletten. Bas van de Kreeke kwam met de twee eigenaren van het concept in 2015 in aanraking. “Ik wilde graag participeren, maar de twee eigenaren van het in Hengelo gevestigde bedrijf stonden daar niet voor open. Uiteindelijk hebben we een andere variant bedacht. Ik richtte Toletto op in België en bestrijk ook de Nederlands-Limburgse markt. Habenu-van de Kreeke en Toletto Nederland zijn aandeelhouder hierin.” Met Bas van de Kreekes jarenlange ervaring binnen het infra- en bouwbedrijf in zowel Nederlands-Limburg als België en onder meer drie jaar voorzitter van de Belgische werkgeversorganisatie VKW Limburg, was dit een goede match.”

BOUWSTROMEN

Inmiddels zijn er al tientallen grote projecten in Nederlands- en Belgisch-Limburg uitgevoerd. Makro, Keram, Stella Marris College en LVO hebben al een compleet nieuwe toiletgroep conform het Toletto-principe. Wie de luchthaven van Brussel of diverse tankstations langs de Belgische autosnelwegen bezoekt ziet ze en onlangs is Toletto opgeleverd bij het Onze Lieve Vrouw Lyceum in Genk. Maar wat maakt het nu zo uniek? “Het is de standaardisatie”, legt Bas van de Kreeke uit. “Alle activiteiten volgen zich kort na elkaar op en er is goed nagedacht over de bouwstromen. De toiletpotten of urinoirs zijn steeds hetzelfde.

Dit betekent dat monteurs exact weten hoe iets snel en vakkundig geïnstalleerd moet worden. Voor de spiegels geldt hetzelfde, ze hangen ook steeds op dezelfde hoogte. We hebben onderzocht wat de perfecte hoogte is. Vaak zie je bijvoorbeeld een spiegel tot op de rand van de wasbak. Daar kijkt echt geen mens, maar het zorgt wel voor spetters tegen de spiegel, dus meer poetswerk. Zo hangt de zeepdispenser boven de wasbak, mocht er iets lekken. De handdoek direct naast de wasbak, boven de prullenmand, waardoor je niet door de hele toiletruimte waterspetters op de vloer hebt. Simpele dingen, maar wel een standaardisatie die het bouwen versnelt en qua hygiëne en onderhoud voordelen heeft voor de klant.”

OPLOSSINGEN EN BESPARINGEN

Maar de grootste pré van Toletto is misschien wel de duurzaamheid. Er wordt gebruik gemaakt van watervrije urinoirs, een besparing van 100.000 liter water per jaar per urinoir. De kranen hebben sensors waardoor een beweging onder de kraan voldoende is om het water te laten lopen. Zo’n sensor heeft normaal gesproken stroom nodig. Deze wordt echter met een mini-turbine in de kraan zelf opgewekt door de waterstroom. De toiletten zijn voorzien van een automatische spoeling. Een sensor meet de zuurtegraad van het water en weet daardoor precies hoeveel water voor een spoeling nodig is. Geen waterverspilling dus. “En de waterspoeling is via een app te bedienen”, vertelt Bas van de Kreeke. “Dat is voor scholen bijvoorbeeld enorm handig in de vakanties.

Ik wil ondernemen, zie ik een kans dan spring ik erop

De beheerder kan dan op afstand de toiletten een keer per week laten doorspoelen. Hij hoeft daarvoor niet meer naar de locatie te gaan. Ook is het toilet zo gebouwd en voorzien van materialen dat de hygiëne zo optimaal mogelijk is, waardoor zo min mogelijk poetsmiddelen gebruikt hoeven te worden en de poetstijd zo kort mogelijk is. We hanteren troffelvloeren zonder kitnaden, die niet om de paar jaar vervangen moet worden. Allemaal besparingen en duurzaamheidsoplossingen.”

Gevolg is wel dat alle toiletgroepen ‘eenheidsworsten’ worden? “Zeker niet. Onze interieurarchitect geeft iedere toiletruimte de juiste look and feel in overeenstemming met de huisstijl”, geeft Bas van de Kreeke aan. “We werken met zogenoemde visuals in de toiletgroepen. Samen met verlichting, die overigens alleen maar led is, en geur kun je elke toiletgroep uniek maken. Ideaal voor scholen, woon-zorgcentra, kantoren en bijvoorbeeld tankstations.”

!

MAURICE VAN DER LINDEN

µ

ANNE LEFÈVRE